Irán nem tűr beleszólást a rakétaprogramjába

izraeli készülődés, irán elleni izraeli támadás, iráni atomprogram,  Mahmoud Ahmadinejad
Vágólapra másolva!
Európai uniós külügyminiszterek előző nap az iráni rakétatesztek leállítását követelték, Irán viszont nem hajlandó tárgyalni erről. Teherán szóvivője szerint a rakétakísérletek Irán védelmi politikájának részét képezik.
Vágólapra másolva!

Irán nem tárgyal külföldi országokkal a rakétaprogramjáról, és folytatja a programban eltervezett kísérleteit – mondta a teheráni külügyminisztérium szóvivője, arra reagálva, hogy az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az előző nap követelték az iráni rakétatesztek leállítását.

– mondta Bahrám Gaszemi, aki azt viszont üdvözölte, hogy az EU fejleszteni szeretné kapcsolatait Iránnal.

Irán atomprogramja mellett korábban Mahmud Ahmadinezsád is kiállt államfőként Forrás: AFP

Az iráni hadsereg az utóbbi hónapokban több rakétakísérletet is végrehajtott, amivel az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint megsérti a nagyhatalmakkal tavaly kötött nukleáris megállapodást, mert a nyugati hatalmak úgy tudják, hogy a tesztelt rakéták képesek atomtöltet célba juttatására.

A tavalyi megállapodásban

Irán az ellene régóta érvényben tartott büntetőintézkedések feloldásáért cserébe vállalta, hogy korlátozza atomprogramját.

A nyugati országok korábban azzal gyanúsították Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver előállítására irányul.

Az EU külügyminiszterei nyilatkozatukban a nukleáris megállapodás minden államát az egyezmény tiszteletben tartására kérték. Ezzel utaltak arra is, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök még a választási kampányban kilátásba helyezte: elnökként felmondja a megállapodást.