Irán nem tűr beleszólást a rakétaprogramjába

2016.11.15. 11:23

Európai uniós külügyminiszterek előző nap az iráni rakétatesztek leállítását követelték, Irán viszont nem hajlandó tárgyalni erről. Teherán szóvivője szerint a rakétakísérletek Irán védelmi politikájának részét képezik.

Irán nem tárgyal külföldi országokkal a rakétaprogramjáról, és folytatja a programban eltervezett kísérleteit – mondta a teheráni külügyminisztérium szóvivője, arra reagálva, hogy az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az előző nap követelték az iráni rakétatesztek leállítását.

A rakétakísérletek Irán védelmi politikájának részét képezik, és az ország nem engedheti meg, hogy gyengüljön a védelmi képessége, éppen ezért nem is hajlandó tárgyalni róla"– mondta Bahrám Gaszemi, aki azt viszont üdvözölte, hogy az EU fejleszteni szeretné kapcsolatait Iránnal.

Irán atomprogramja mellett korábban Mahmud Ahmadinezsád is kiállt államfőkéntForrás: AFP

Az iráni hadsereg az utóbbi hónapokban több rakétakísérletet is végrehajtott, amivel az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint megsérti a nagyhatalmakkal tavaly kötött nukleáris megállapodást, mert a nyugati hatalmak úgy tudják, hogy a tesztelt rakéták képesek atomtöltet célba juttatására.

A tavalyi megállapodásban Irán az ellene régóta érvényben tartott büntetőintézkedések feloldásáért cserébe vállalta, hogy korlátozza atomprogramját. A nyugati országok korábban azzal gyanúsították Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver előállítására irányul.

Az EU külügyminiszterei nyilatkozatukban a nukleáris megállapodás minden államát az egyezmény tiszteletben tartására kérték. Ezzel utaltak arra is, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök még a választási kampányban kilátásba helyezte: elnökként felmondja a megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK