Senkinek nem kellett Lindbergh sapkája

2016.11.16. 20:40

A minimális összeget sem ajánlottak meg egy árverésen azért a pilótasapkáért, amelyet Charles Lindbergh viselt, mikor a világon elsőként leszállás nélkül átrepülte az Atlanti-óceánt. Pedig előzetesen 60-80 ezer eurót reméltek az ikonikus fejfedőért.

Nem kelt el egy szerdai párizsi árverésen Charles Lindbergh sapkája, amelyet a legendás amerikai pilóta viselt, amikor a világon elsőként 1927-ben egyedül és leszállás nélkül átrepülte az Atlanti-óceánt.

Nem kelt el a legendás pilótasapka a Drouot árverésénForrás: AFP/Christophe Archambault

A pilótasapkáért senki sem ajánlotta meg a minimálisan elvárt 60 ezer eurót, vagyis 18,6 millió forintot a Drouot aukciósház által rendezet árverésen. A licit 52 ezer eurónál véget ért, holott előzetesen 60-80 ezer eurót reméltek a báránybőr szőrmesapkáért, amely az áll alatt összeérve melegen tartotta a pilóta fejét a 33 óráig tartó repülés alatt az óceán fölötti dermesztő hidegben.

Egy veteményesben találtak meg

A jellegzetes pilótasapka, amelyben repüléstörténeti hőstettével egy csapásra világhírű lett az addig ismeretlen postarepülő-pilóta, röviddel a transzatlanti út után elveszett, ám csodával határos módon később meglett egy párizsi asszony veteményeskertjében.

Lindbergh 1927. május 20-21-én repült New Yorkból Párizsba The Spirit of Saint Louis nevű egyfedelű kis repülőgépével. Az ikonikussá vált fejfedő azonban hat nappal később esett le a fejéről, amikor a párizsi Le Bourget repülőtérről egy másik, fedett pilótafülke nélküli repülőgéppel akrobatamutatványt hajtott végre Párizs fölött.

A sapkát másnap egy Le Bourget-i lakos találta meg a veteményeskertjében, és az mindmáig a család tulajdonában maradt.A sikertelen árverés után közvetlen adásvétel útján próbálnak vevőt találni a híres fejfedőre.