Demokrata támogatókat keres Donald Trump

2016.11.17. 06:32

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a demokraták felé nyitott szerdán: New York demokrata párti polgármesterével is tárgyalóasztalhoz ült, és a város támogatását helyezte kilátásba.

Bill de Blasio polgármester – aki a kampányban végig aktívan támogatta Trump demokrata párti riválisát, Hillary Clintont – a Trump-toronyban kereste fel a megválasztott elnököt. Donald Trump tavaly az Egyesült Államok legrosszabb polgármesterének nevezte De Blasiót, aki viszont veszélyesnek minősítette Trumpot. 

Bill de Blasio és Donald Trump egyelőre nem lettek barátokForrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

900 muszlim van a New York-i rendőrségben

Az egyórás találkozót De Blasio nyíltnak, őszintének és tiszteletteljesnek nevezte. Elmondta: tudatta Trumppal, hogy New Yorkban félelem üli meg az emberek lelkét – például a New York-i rendőrség soraiban 900 muszlim vallású ember szolgál –, és szerinte a megválasztott elnöknek mindenkit meg kellene nyugtatnia. Donald Trump jelezte, hogy támogatja a közmunkaprogramokat és az építési beruházásokat, amelyekhez hasonlókat egyébként politikai ellenfelei is ígértek.

Alelnökök, egymás közt

Míg Trump De Blasióval tárgyalt, addig Mike Pence, a leendő alelnök Joe Biden jelenlegi alelnöknél tett látogatást. Találkozójuk után Biden úgy nyilatkozott: a kormány "jó kezekben lesz" Donald Trump elnöki beiktatása után. Mike Pence megbeszélést folytatott Nancy Pelosival, a demokraták parlamenti csoportjának még hivatalban lévő vezetőjével, és Chuck Schumerrel, a szenátus kisebbségi demokrata frakciójának szerdán megválasztott új vezetőjével is.

Több demokrata is nyitott

Néhány demokrata párti politikus máris nyitottnak mondta magát az együttműködésre Donald Trumppal és kormányával. A nyugat-virginiai Joe Manchin szenátor például szerdán azt mondta: "Ha a megválasztott elnök jó politikával jön elő, én ezer százalékig mögötte vagyok."

Bírálat és kormányzati szerep

Csütörtökön Trump az Oracle számítástechnikai cég vezérigazgatójával, Safra Catzcal és Nikki Haley dél-karolinai republikánus kormányzóval találkozik. Haleyt – aki az előválasztási folyamatban a muszlimokra tett megjegyzései miatt élesen bírálta Trumpot – sajtóinformációk szerint Trump meghívhatja a kormányba is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK