Trump jön, a lobbisták mehetnek?

2016.11.17. 06:33

Donald Trump megválasztott amerikai elnök és munkatársai már Trump egyik választási ígéretének beváltásán dolgoznak, a lobbisták tevékenységének szabályozását tervezik szerdai médiabeszámolók szerint.

Etikai kódexről is tanácskoznak a manhattani Trump-toronyban a megválasztott elnök és munkatársai. Trump egyik választási ígérete az volt ugyanis, hogy szigorú szabályozással szorítja korlátok közé a lobbisták tevékenységét, hogy csökkentse, vagy akár meg is szüntesse a politikára gyakorolt befolyásukat.

Öt évig tilos

A terv szerint a kormányzati tisztséget vállalók és a kormányzati adminisztrációban dolgozók a munkahelyükről történő távozásuk után öt évig nem tevékenykedhetnének lobbistaként. Trump azt is tervezi, hogy a washingtoni kormányzati hivatalokban nagy arányú személycserét hajt végre: négyezer új alkalmazott felvételét ígéri. "Túl sok ember helyezkedett el kormányhivatalokban csak azért, akár átmeneti időre is, hogy aztán lobbistaként milliókat keressen. Ez a valóság, és ez aggasztó" – fogalmazott Meredith McGehee, egy kormányzati reformokkal foglalkozó csoport vezetője.

Mike Pence leendő alelnök dolga a tisztogatásForrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Jason Miller, Trump szóvivője szerdán hangsúlyozta: Mike Pence alelnök, az átmenetet lebonyolító csapat vezetője "kitűnően dolgozik a megválasztott elnök ígéretén, hogy lobbisták egyáltalán ne vegyenek részt az átmenet csapatának erőfeszítéseiben" sem.

Egyetlen nagy lobbi

Donald Trump vasárnap a CBS televízió 60 perc című esti magazinműsorában sugárzott interjújában így fogalmazott: kezdetben nincs más választása, mint hogy a lobbistákra támaszkodjon Washingtonban, mert "az egész hely egyetlen nagy lobbitársaság", de hozzátette, hogy "fokozatosan kiszorítja őket". Trump dolgát megnehezítheti – elemzők szerint –, hogy terveit a kongresszusban is el kell fogadtatnia, márpedig az elnökségre őt jelölő republikánus pártban is jócskán vannak, akik nem támogatják ebben a törekvésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK