Új ügyész nyomoz Olof Palme gyilkosa után

Vágólapra másolva!
Nyugdíjba vonul az Olof Palme svéd miniszterelnök gyilkosa utáni nyomozást vezető ügyész, helyét Krister Petersson veszi át.
Vágólapra másolva!

Új ügyész vezeti februártól a nyomozást Svédországban az Olof Palme néhai miniszterelnök ellen 30 éve elkövetett gyilkosság ügyében: Stockholm főügyésze, Krister Petersson, aki több más fajsúlyos ügyben már hírnevet szerzett magának – jelentette a BBC brit közszolgálati televízió hivatalos bejelentésre hivatkozva.

Már kihallgattak tízezer embert

Az ügyben az elmúlt három évtizedben több mint tízezer embert hallgattak ki. Százharmincnégy ember állította, hogy ő volt a gyilkos, de mind csak hírnevet akart szerezni magának, az ügy máig megoldatlan. A nyomozást eddig vezető ügyész Kerstin Sharp volt, de ő hamarosan nyugdíjba megy. Petersson előtt gigászi feladat áll, ugyanis

az ügyben eddig 250 folyóméternyi irat halmozódott fel.

Egy vádemelés volt

A Palme-gyilkosság ügyében vádat csak egyetlen gyanúsított ellen emeltek, a most kinevezett ügyészéhez nagyon hasonló nevű Christer Pettersson kisstílű bűnöző ellen, miután Palme felesége azonosította őt tettesként.

1988-ban kimondták bűnösségét, de később bizonyítékok hiányában felmentették,

legfőképp azért, mert nem került elő a gyilkos fegyver. Petterssonra 2004 szeptemberében súlyos fejsérülésekkel, eszméletlenül találtak, nem sokkal később meghalt, de sérüléseinek okozója azóta sem ismert.

Csak összeesküvés-elméletek vannak

A Palme-ügyben az egy helyben topogó vizsgálat rengeteg összeesküvés-elmélet alapjául szolgált, főként azért, mert a kormányfőnek számos ellensége lehetett. Kritizálta a vietnami háborút, elítélte a dél-afrikai apartheidet, támogatta a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet, többször találkozott a kubai forradalmár Fidel Castróval, hazájában sokan Moszkva-barátnak tartották.

Olof Palme két alkalommal, 1969–1976-ig, majd 1982–1986-ig volt Svédország miniszterelnöke. 1986. február 28-án éjjel Stockholmban lett merénylet áldozata.