Új ügyész nyomoz Olof Palme gyilkosa után

2016.11.17. 11:15

Nyugdíjba vonul az Olof Palme svéd miniszterelnök gyilkosa utáni nyomozást vezető ügyész, helyét Krister Petersson veszi át.

Új ügyész vezeti februártól a nyomozást Svédországban az Olof Palme néhai miniszterelnök ellen 30 éve elkövetett gyilkosság ügyében: Stockholm főügyésze, Krister Petersson, aki több más fajsúlyos ügyben már hírnevet szerzett magának – jelentette a BBC brit közszolgálati televízió hivatalos bejelentésre hivatkozva.

Már kihallgattak tízezer embert 

Az ügyben az elmúlt három évtizedben több mint tízezer embert hallgattak ki. Százharmincnégy ember állította, hogy ő volt a gyilkos, de mind csak hírnevet akart szerezni magának, az ügy máig megoldatlan. A nyomozást eddig vezető ügyész Kerstin Sharp volt, de ő hamarosan nyugdíjba megy. Petersson előtt gigászi feladat áll, ugyanis az ügyben eddig 250 folyóméternyi irat halmozódott fel. 

Egy vádemelés volt 

A Palme-gyilkosság ügyében vádat csak egyetlen gyanúsított ellen emeltek, a most kinevezett ügyészéhez nagyon hasonló nevű Christer Pettersson kisstílű bűnöző ellen, miután Palme felesége azonosította őt tettesként. 1988-ban kimondták bűnösségét, de később bizonyítékok hiányában felmentették, legfőképp azért, mert nem került elő a gyilkos fegyver. Petterssonra 2004 szeptemberében súlyos fejsérülésekkel, eszméletlenül találtak, nem sokkal később meghalt, de sérüléseinek okozója azóta sem ismert.

Csak összeesküvés-elméletek vannak 

A Palme-ügyben az egy helyben topogó vizsgálat rengeteg összeesküvés-elmélet alapjául szolgált, főként azért, mert a kormányfőnek számos ellensége lehetett. Kritizálta a vietnami háborút, elítélte a dél-afrikai apartheidet, támogatta a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet, többször találkozott a kubai forradalmár Fidel Castróval, hazájában sokan Moszkva-barátnak tartották.

Olof Palme két alkalommal, 1969–1976-ig, majd 1982–1986-ig volt Svédország miniszterelnöke. 1986. február 28-án éjjel Stockholmban lett merénylet áldozata.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK