A szabadságpárti államfőjelölt a legkedveltebb ellenzéki Ausztriában

osztrák választások
Freedom Party (FPOe) candidate Norbert Hofer reacts during an election party after the second round of the Austrian President elections on May 22, 2016 in Vienna. Austria and the European Union were on tenterhooks Monday as they waited to see whether Norbert Hofer had won a election runoff to become the bloc's first president from the anti-immigrant far-right. / AFP PHOTO / APA / HERBERT PFARRHOFER / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter a legnépszerűbb politikus Ausztriában, az ellenzékben politizálók közül pedig Norbert Hofer szabadságpárti államfőjelölt a legtámogatottabb - derül ki egy péntek reggel bemutatott felmérésből.
Vágólapra másolva!
Norbert Hofer Forrás: AFP/Herbert Pfarrhofer

A kutatást az APA osztrák hírügynökség megbízásából az OGM osztrák közvélemény-kutató végezte ötszáz embert megkérdezésével. A válaszadók szerint a pártvezetők között a kormánykoalíció nagyobbik pártjának, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) az elnöke, Christian Kern kancellár a leghitelesebb politikus.

A hat parlamenti párt vezetői között a kormánykoalíció kisebbik pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Reinhold Mitterlehner a második legnépszerűbb. Őt követik az ellenzékiek, a Neos liberális párt elnöke Matthias Strolz, és a Zöldek vezetője Eva Glawischnig. A sor végén Heinz-Christian Strache, a szabadságpárt elnöke és a Stronach Csapata (Team Stronach) párt vezetője Robert Lugar áll.

A miniszterek között alig maradt le a listavezető külügyminisztertől Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter, szociáldemokrata politikus. Őt követi két párttársa, Sabine Oberhauser egészségügyi miniszter és Sonja Hammerschmid az oktatási tárca vezetője. A néppárt soraiban politizáló Andrä Rupprechter környezetvédelmi miniszter és Hans Schelling pénzügyminiszter a negyedik és ötödik a népszerűségi listán. A felmérést végző intézet vezetője szerint a legutóbbi, szeptemberben látott adatokhoz képest nem tapasztalható jelentős változás. Értékelése szerint a kormánykoalíció oktatáspolitikai és pénzügyi döntései kiegyenlítik a szociális támogatások terén és egyéb ügyekben tapasztalható súrlódásokat.