Magyar képviselő perli az ukrán kormányt

Vágólapra másolva!
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke bírósági úton próbál érvényt szerezni a közigazgatási reformmal kapcsolatos ukrán törvény kárpátaljai magyarságot is érintő passzusának.
Vágólapra másolva!

A kárpátaljai magyar politikus a miniszteri kabinetnek a nemzetiségek jogait sértő rendelkezése ügyében nyújtott be keresetet. Képviselőtársával, Anton Kisszével kifogásolják, hogy a kistérségi önkormányzatok létrehozásáról szóló törvény végrehajtási rendeletéből kimaradt egy fontos passzus.

E törvény 4. cikkelyének 4. pontja szerint az ilyen közösségek létrehozására vonatkozó döntések meghozatalakor többek között figyelembe kell venni a történeti, természeti, etnikai és kulturális tényezőket is.

Ám a kapcsolódó kormányrendeletből már kimaradt a jogszabálynak az etnikai tényező figyelembe vételére vonatkozó rendelkezés.

A képviselő arra kérte az ukrán kormányfőt, módosítsák a kormányrendeletet, hogy az etnikai tényező figyelembe vételét is tegye kötelezővé a kistérségi önkormányzatok létrehozásakor. Miután nem érkezett válasz, Brenzovics László képviselőtársával bírósághoz fordult ez ügyben.

A Kijevi Körzeti Adminisztratív Bíróság első fokon érdemi tárgyalás nélkül elutasította a keresetet. A képviselők fellebbezése nyomán a fellebbviteli bíróság megsemmisítve az elsőfokú elutasító végzést, és az ügyet újbóli tárgyalásra visszautalta a kijevi bírósághoz - adta hírül a Kárpátalja hetilap.