Joe Biden sejti, miért bukott el Hillary Clinton

2016.11.18. 06:35

Joe Biden amerikai alelnök szerint a demokrata párt választási vereségeinek fő oka, hogy nem vettek tudomást a vidéki Amerikáról és a munkásrétegekről. Más politikusok teljesen új irányt követelnek a párttól.

A távozóban lévő alelnök valószínűleg nem a teljes nyilvánosságnak szánta elemzését, amelyet a fény ünnepe, a hindu díváli alkalmából adott fogadáson fejtett ki, ám valaki - vélhetően okostelefonnal - rögzítette a beszélgetést, és nyilvánosságra hozta. 

Mike Pence leendő, és Joe Biden távozó alelnökForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wilson

Elnéztek a választók feje fölött

Biden őszinte szavai szerint pártja és Hillary Clinton elnökjelölt azért szenvedett helyenként nagy arányú vereségeket, mert kollektívan "elnézett a szavazóbázisa feje fölött", és egész egyszerűen nem vett tudomást a vidéki Amerikáról, a munkásrétegekről és általában a dolgozó amerikaiakról. "Rengeteg keményen dolgozó amerikait veszítettünk el, akik olyan vidékeken, településeken élnek, amelyekre egyáltalán nem is figyeltünk oda. Barack Obama megnyerte magának ezeket az embereket. Ezek a választók nem rasszisták. De ezúttal nem szavaztak a demokratákra" - fogalmazott a leköszönő alelnök.

Betört a globalizáció

Álláspontjának nyilvánosságra kerülése azért is fontos, mert az amerikai sajtó jó része változatlanul gyakran rasszistáknak minősíti a Donald Trumpra és a republikánusokra szavazókat.
Joe Biden kifejtette, hogy a globalizáció alapvetően megváltoztatta ezeknek a választóknak a gazdasági lehetőségeit, életkilátásait, közülük is elsősorban a fehér férfi munkásokéit, akik úgy érzik, hogy a politika magára hagyta őket, nem törődik velük. "A mi életünkben először fordul elő, hogy ennek a rétegnek a várható élettartama is folyamatosan csökken" - tette hozzá, pontosítva, hogy a 40-55 év közötti fehér férfiakról beszél. Az ő körükben a legmagasabb az öngyilkosságok száma is az Egyesült Államokban. "Pedig emlékeznünk kellene rá, hogy valamikor ők a mi szavazóink voltak" - hangsúlyozta a demokrata párti alelnök.

A pártot ostorozzák

A választási kudarc óta más demokraták is egymás után ostorozzák saját pártjukat. Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata frakciójának új vezetője szerint például ilyen nagy vereségekről nem lehet nem tudomást venni, el kell gondolkodni rajta, le kell vonni a konzekvenciákat. Bernie Sanders vermonti szenátor - aki ugyan a demokrata frakció tíztagú kollektív vezetésének tagja lett, de változatlanul nem lép be a pártba, hanem független marad - teljesen új irányvonalat követelt a demokrata párttól: egy csütörtöki tanácskozáson arról beszélt, hogy az országban mindenütt a republikánusok kerültek többségbe, a demokraták nemcsak a Fehér Házat veszítették el, hanem az egyes szövetségi államok törvényhozásában is kisebbségben vannak, és a kormányzók kétharmadát is a republikánus párt adja. Sanders felhívta arra is a figyelmet, hogy a demokratáknak most nem az a dolguk, hogy "foggal-körömmel Trump ellen harcoljanak, hanem meg kell találniuk a hangot az új elnökkel".

1929-es mélységben

Brian Schatz, Hawaii szenátora újságíróknak azt fejtegette, hogy "az emberek nem hittek nekünk", az ohiói Tim Ryan képviselő pedig azt mondta a demokrata párt belső válságáról: "a dolgok nem mehetnek így tovább, vagyis nem folytatódhat az eddigi gyakorlat". A 43 éves ohiói politikus be is jelentette, hogy indul a demokraták képviselőcsoportjának vezetéséért, mert szerinte a frakciót 14 éve vezető Nancy Pelosi "a múlt embere". Hangsúlyozta: "a jelenlegi frakcióvezetéssel a demokraták képviselőcsoportja nagyon kicsire zsugorodott, 1929 óta nem volt ilyen arányú kisebbségben."