Egymásnak adják a kilincset a politikusok Donald Trump megválasztott amerikai elnök manhattani irodájában, ahol Trump a hétvégén Mitt Romney republikánus párti volt massachusettsi kormányzóval is egyeztet.

A kommentátorok és politikai elemzők körében kétségtelenül nagy feltűnést keltett, hogy Donald Trump a hétvégén Mitt Romney-val találkozik, és sajtóhírek szerint miniszteri posztot kínál fel neki, valószínűleg a külügyi tárcát.

Négy éve még egymást dicsérték

Romney négy évvel ezelőtt a republikánusok elnökjelöltje volt, akkor Trump teljes támogatását élvezte. Kampányában mint az ország egyik legtehetségesebb és legsikeresebb nagyvállalkozóját mutatta be. Trump választási kampánya idején azonban szembefordult vele, és több alkalommal nyilvánosan szót is emelt elnökjelöltsége ellen. Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere megerősítette a Trump–Romney-megbeszélés hírét, és amikor a műsorvezető arról kérdezte, hogy vajon hogyan dolgozhat együtt a kampányban egymást durva szavakkal illető két republikánus, Conway mosolyogva azt válaszolta: ahogyan együtt dolgozhatott Barack Obama és külügyminisztere, Hillary Clinton is, holott a 2008-as kampányban kifejezetten durva sértéseket vágtak egymás fejéhez.

Mitt RomneyForrás: AFP/2016 Getty Images/George Frey

Két sikeres üzletember

Conway dicsérte Romneyt, és azt mondta: két sikeres üzletember, aki jó tárgyalópartner, és képes konszenzust kialakítani, biztosan együtt fog tudni működni. Romney a választási győzelem után az elsők között hívta fel telefonon Trumpot, hogy gratuláljon neki. A The Washington Post kommentátora megjegyezte: Romney esetleges felkérésével a miniszteri posztra – és néhány korábbi bírálójával folytatott megbeszélésével – Donald Trump új oldaláról mutatkozik be: nagylelkű és kompromisszumképes.

Egymásnak adják a kilincset

A megválasztott elnök csütörtökön délután egy másik korábbi nagy bírálójával egyeztetett: Nick Haley dél-karolinai republikánus kormányzót látta vendégül a Trump-toronyban. Haley a kampányban szintén nemegyszer élesen bírálta őt. A Trump-toronyban járt Pete Hoekstra, volt kongresszusi képviselő, akit a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) leendő vezetőjeként emlegetnek, és konzultált Trump Henry Kissinger volt külügyminiszterrel is.

Kellyanne Conway szerint a megválasztott elnök valószínűleg a hálaadás jövő heti ünnepe után terjeszti elő leendő kormánya névsorát.