Tömegsírt találtak Moszulnál

Vágólapra másolva!
Mintegy 250 tetemet rejtő tömegsírra bukkantak az iraki biztonsági erők Moszulnál. Az Iszlám Állam két éven keresztül dobálta ide a kivégzett emberek holttesteit. A területet bombákkal rakták körbe, hogy a hozzátartozók ne tudják kiemelni rokonaik testét.
Vágólapra másolva!

Két, összesen mintegy 250 tetemet rejtő tömegsírra bukkantak az iraki biztonsági erők Moszul közelében - jelentette csütörtök este a CNN az iraki rendőrségre hivatkozva.

Fárisz Radzsi Abbász, az iraki rendőrség parancsnoka a hírtelevíziónak elmondta, hogy a Moszultól harminc kilométerre délre fekvő Hammám al-Alil településnél találtak rá a tömegsírokra, amelyek az Iszlám Állam által megölt emberek holttesteit rejtik.

Bombákkal rakták körbe

Az egyik tömegsír egy kútban van, amelybe bedobálták az áldozatokat: kétszáznál több tetem van benne. Abbász szerint a dzsihadisták két éven át hajigálták bele az áldozataikat.

Volt, akit élve dobtak be.

A terroristák pokolgépeket helyeztek el körülötte, hogy a hozzátartozók ne tudják kiemelni a rokonaik holttestét. A CNN szerint tűzszerészek hatástalanítják a robbanószerkezeteket, hogy hozzá tudjanak férni a kúthoz.

A tíz napja felszabadított Hammám al-Alilnál találtak csütörtökön még egy tömegsírt, amely mintegy 45 holttestet rejt. Ugyanennél a településnél november 7-én is találtak egy tömegsírt, mintegy száz lefejezett ember holtteste volt benne.

Heves ellenállás

Moszult, Irak második legnagyobb városát két éve tartja megszállva az Iszlám Állam.

Október közepén kezdődött meg Moszul felszabadítása Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz

Az iraki és a kurd erők az amerikaiak vezette katonai koalíció légi támogatásával pontosan egy hónapja, október 17-én indítottak hadműveletet Moszul felszabadítására, de

a város visszavétele komoly nehézségekbe ütközik,

a dzsihadisták heves ellenállást tanúsítanak.