Moszul: keményen harcolnak az Iszlám Állam emberei

conflicts Horizontal
Iraki rendőrök Moszultól délre
Vágólapra másolva!
Újabb negyedek felszabadításához láttak hozzá az iraki kormányerők szombaton Moszul keleti részén, az Iszlám Állam dzsihádista fegyvereseinek heves ellenállása közepette.
Vágólapra másolva!

Számi al-Aridi vezérőrnagy az iraki különleges erők képviseletében arról tájékoztatott, hogy hajnalban csapatai, az amerikaiak vezette szövetségesek légi támogatásával benyomultak Muharabin és Ulama negyedekbe, miután előző nap teljesen felszabadították a szomszédos Tahrír kerületét. A szóvivő elmondása szerint a dzsihádisták rakétagránátokkal és aknatűzzel, valamint orvlövészekkel próbálják megállítani a katonák előrenyomulását. Muharabin és Ulama negyedek felett szombaton sűrű fekete füst gomolygott, és többtucatnyi civil menekült a kormányerők által már felszabadított területek felé.

Iraki rendőrök Moszultól délre Forrás: AFP/Ahmad Mousa

A Moszultól 35 kilométerre nyugatra fekvő Tell-Áfárnál a kormány által támogatott síita erők ellenőrzésük alá vontak egy katonai repülőteret – közölte Dzsafár al-Huszeini, a jelentős erőt képviselő Hezbollah Brigádok szóvivője. A harcokban szinte megsemmisült a repülőtér – mondta, hozzátette ugyanakkor, hogy a reptér a további hadműveletek fontos támaszpontjául szolgálhat majd.

Az Iszlám Állam fegyveresei közben szombaton két hamis ellenőrző pontnál meggyilkolták a kormányerőket támogató szunnita törzsi fegyveresek hét tagját, valamint öt rendőrt. A lázadók a Moszul és Bagdad között fekvő Sirkat szunnita településnél létesített útakadálynál végeztek áldozataikkal.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák október 17-én indították meg a támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen, amelyet 2014-ben rohantak le a szélsőségesek, és ahol vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi nem sokkal később kikiáltotta az Iszlám Állam "kalifátusát".