Moszul: keményen harcolnak az Iszlám Állam emberei

2016.11.19. 12:03

Újabb negyedek felszabadításához láttak hozzá az iraki kormányerők szombaton Moszul keleti részén, az Iszlám Állam dzsihádista fegyvereseinek heves ellenállása közepette.

Számi al-Aridi vezérőrnagy az iraki különleges erők képviseletében arról tájékoztatott, hogy hajnalban csapatai, az amerikaiak vezette szövetségesek légi támogatásával benyomultak Muharabin és Ulama negyedekbe, miután előző nap teljesen felszabadították a szomszédos Tahrír kerületét. A szóvivő elmondása szerint a dzsihádisták rakétagránátokkal és aknatűzzel, valamint orvlövészekkel próbálják megállítani a katonák előrenyomulását. Muharabin és Ulama negyedek felett szombaton sűrű fekete füst gomolygott, és többtucatnyi civil menekült a kormányerők által már felszabadított területek felé.

Iraki rendőrök Moszultól délreForrás: AFP/Ahmad Mousa

A Moszultól 35 kilométerre nyugatra fekvő Tell-Áfárnál a kormány által támogatott síita erők ellenőrzésük alá vontak egy katonai repülőteret – közölte Dzsafár al-Huszeini, a jelentős erőt képviselő Hezbollah Brigádok szóvivője. A harcokban szinte megsemmisült a repülőtér – mondta, hozzátette ugyanakkor, hogy a reptér a további hadműveletek fontos támaszpontjául szolgálhat majd. 

Az Iszlám Állam fegyveresei közben szombaton két hamis ellenőrző pontnál meggyilkolták a kormányerőket támogató szunnita törzsi fegyveresek hét tagját, valamint öt rendőrt. A lázadók a Moszul és Bagdad között fekvő Sirkat szunnita településnél létesített útakadálynál végeztek áldozataikkal. 

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák október 17-én indították meg a támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen, amelyet 2014-ben rohantak le a szélsőségesek, és ahol vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi nem sokkal később kikiáltotta az Iszlám Állam "kalifátusát".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK