A jó magyar-szerb együttműködés folytatását várják a vasárnap a dél-szerbiai Nisben kezdődött közös kormányüléstől a szerb kormány tagjai. Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélése előtt a Pannon RTV helyszíni stábjának azt mondta: az ilyen kormányülések a jó és baráti viszony folytatását jelzik, és szinte már hagyománnyá váltak a két ország között.

A gazdasági és a politikai kapcsolatok is kiemelkedően jók - húzta alá a szerb diplomácia vezetője, majd örömének adott hangot, hogy a magyar kormányfő és a külügyminiszter is pozitívan nyilatkozik Szerbiáról a nemzetközi fórumokon. Ez számunkra óriási politikai tőke - szögezte le Ivica Dacic.

Szijjártó Péter és Ivica Dacic NisbenForrás: MTI/Kkm /Szabó Árpád

Hozzátette, hogy a gazdasági kapcsolatok mellett az oktatás, a kultúra, az infrastruktúra és az energetika területén számít további gyümölcsöző együttműködésre.

Nagy projektek is terítéken

Goran Knezevic gazdasági miniszter szintén a két kormány kiemelkedően jó kapcsolatairól beszélt a sajtónak. Mint mondta, ezeket a viszonyokat szeretnék tovább mélyíteni a vasárnap kezdődötthöz hasonló kétoldalú találkozókkal.

Több nagy projektre is felhívta a figyelmet, mint amilyen az újabb határátkelők nyitása a két ország között, a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése, autóutak építése, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia számít a magyar vállalatok részvételére a szerbiai privatizációban, illetve arra a magyar segítségre, amelyet Budapest a kis- és közepes vállalkozások fejlesztése terén nyújtani tud.

A megoldás része akar lenni Szerbia

Szerbia szeretne az Európát sújtó migránsválság megoldásának részévé válni - fogalmazott Zoran Djordjevic védelmi miniszter. Belgrád arra keresi a választ, hogyan segíthet az Európai Uniónak a válság megoldásában. A nyugat-balkáni ország azt szeretné, hogy ne csak tranzitállomás legyen, vagy olyan ország, ahol összegyűlnek a migránsok, hanem a rendszer valódi és hatékony része.

A magyar-szerb kormányülést hétfőn tartják Nisben. A tárcavezetők elsősorban a gazdasági kapcsolatok erősítéséről, a migrációs válságról, valamint a regionális stabilitás biztosításáról tárgyalnak, emellett egyezményt írnak alá a szerb uniós csatlakozási tárgyalások támogatásáról, valamint a Tisza nemzetközi hajózási útvonallá nyilvánításáról. Délután üzleti fórumot tartanak, amelyen mintegy 250 vállalkozó vesz részt, valamint megnyitják az OTP Bank regionális központját.