Vádat emeltek a dél-koreai elnök bizalmasai ellen

Horizontal
Csoj Szun Szil
Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt vádat emelt vasárnap a dél-koreai ügyészség Pak Gun Hje államfő egyik bizalmasa és két tanácsadója ellen; a vádhatóság azt gyanítja, hogy az elnök összejátszott velük, de ő nem vonható felelősségre, mert az alkotmány jogi mentességet biztosít számára.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek Csoj Szun Szil ellen, akit Pak egyik bizalmas barátnőjeként tartanak számon, illetve An Csong Bum volt elnöki tanácsadó ellen is. Azt róják a terhükre, hogy nyomást gyakoroltak az ország legnagyobb vállalataira, hogy jelentős, összességében közel 65,6 millió dollárnak megfelelő összeget utaljanak át az elnököt érintő botrány középpontjában álló két nonprofit alapítványnak. Vádat emeltek még egy elnöki tanácsadó, Dzsong Ho Szon ellen is, mert bizalmas információkkal látta el Csoj Szun Szilt.

Csoj Szun Szil Forrás: AFP/Yonhap

A Pakkal több mint negyven éve barátságot ápoló Csojt novemberben hatalommal való visszaélés és csalási kísérlet miatt letartóztatták. Ő az elnökhöz fűződő kapcsolatait kihasználva állítólag kulcsfontosságú államügyekbe avatkozott bele, és saját hasznára visszaélt befolyásával.

Le Jung Riol, a botrányt vizsgáló különleges ügyész közölte, hogy hivatala szerint Pak összejátszhatott a vádlottakkal, és ez ügyben folytatódni fog a nyomozás, de nem emelhető vád ellene, mert az alkotmány jogi mentességet biztosít számára.

Pak ügyvédje a minap elutasította az ügyészség kérését, hogy kihallgathassák az államfőt. Az ügyvéd azt mondta, hogy amíg nem emelnek vádat az elnök ellen, ehhez nem járulnak hozzá. A korrupciós ügy alaposan megtépázta az államfő tekintélyét. Az elmúlt napokban több tüntetés volt Szöulban, és szombaton - immár negyedik hétvégén - ismét százezrek demonstráltak Szöulban Pak lemondását követelve.

A dél-koreai alkotmány értelmében a hivatalban lévő államfőnek mentelmi joga van, de lefolytatható ellene az eljárás, ha lemond, vagy alkotmányos vádeljárással elmozdítják hivatalából.