Partvédelmi rakétarendszert telepítettek az oroszok Kalinyingrádba

Vágólapra másolva!
Partvédelmi rakétarendszert telepített Oroszország Kalinyingrádba. Az orosz védelmi bizottság elnöke szerint a jövőben akár atomtöltet hordozására is alkalmas rakétákat is elhelyeznének a baltikumi exklávé terültén. Ez lenne a válasz az amerikai rakétavédelmi tervekre.
Vágólapra másolva!

Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepített Oroszország a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi exklávéjába – jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.

A Basztyion (Bástya) rakétavédelmi rendszer Onyiksz (Ónix) típusú, 450 kilométeres hatótávolságú robotrepülőgépeket bocsát a levegőbe.

Ezt a típusú fegyvert tengeri és földi célpontok ellen egyaránt be lehet vetni.

Az Onyiksz múlt héten mutatkozott be a harctéren, méghozzá Szíriában.

Rutinhadgyakorlat részeként

Eközben Viktor Ozerov, az orosz parlament felsőházának szenátora, a védelmi bizottság elnöke a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel közölte: az Oroszországot fenyegető amerikai rakétavédelmi tervekre válaszul atomtöltet hordozására is alkalmas, akár félezer kilométeres hatótávú, Iszkander típusú ballisztikus rakétákat és Sz-400-as rakétavédelmi rendszert is telepít a baltikumi exklávéba.

– mondta Ozerov.

Oroszország október elején telepített először Iszkander-M típusú rakétákat a kalinyingrádi területre, amit viszont rutinhadgyakorlat részének mondott. Ezért nem is volt világos, hogy a telepítést – az orosz álláspont szerint – a NATO jelentette fenyegetés elleni intézkedések keretében hajtották végre, vagy tényleg rutinintézkedés részeként.

Azt is csak találgatni lehetett, hogy a rakéták átmenetileg, vagy hosszú távon maradnak-e a kalinyingrádi területen.

Új fegyvereket fejlesztenek

Moszkva az utóbbi időben többször nyomatékosította, hogy

kénytelen lesz válaszlépéseket tenni

az orosz határ közelében tapasztalható növekvő NATO-jelenlét, valamint az amerikai rakétavédelmi rendszerek telepítése ellen. A fegyverkezésben érintett felek mindannyian saját védelmükre hivatkoznak, és a másikat gyanúsítják azzal, hogy fenyegetést jelent a térség biztonságára.

Ozerov hétfőn közölte azt is: nem rejtik véka alá, hogy új fegyvereket fejlesztenek a légierőnél, olyanokat, amelyek felül tudnak kerekedni az Európába telepített amerikai légvédelmi rendszereken.