Jelentős megszorításokat, a közszférában félmilliós leépítést, de ezzel együtt a bevándorlás "minimálisra csökkentését" és a "nemzeti szuverenitás" helyreállítását ígérte a jobboldal előválasztásának első fordulójában győzedelmeskedő - Nicolas Sarkozy volt államfőt is maga mögé utasító - Francois Fillon.

Komoly változást ígért Franciaországnak Francois Fillon volt miniszterelnök, aki az előzetes eredmények szerint a szavazatok 44 százalékával megnyerte a francia jobboldal elnökjelölt-állító választásának első fordulóját.

Minden franciának azt üzenem, hogy komoly változást hozunk Franciaországban" - mondta a volt kormányfő vasárnap este, miután a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak előválasztásán a szavazatok több mint 90 százalékát összesítették.

Francois Fillon tűnik az első forduló után a legesélyesebb jobboldali államfőjelöltnekForrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

"Az első forduló méltó és felelősségteljes volt. Azok a riválisaim, akik nem jutottak be a második fordulóba, a demokráciát szolgálták. A vereség nem alázhat meg senkit, hiszen mindenkire szükségünk van. Szeretettel gondolok Nicolas Sarkozyre, Franciaország volt elnökére" - tette hozzá.

Francois Fillon 2007 és 2012 között, Nicolas Sarkozy államfősége idején vezette a kormányt.A visszafogott, komoly ember hírében álló 62 éves konzervatív politikus az utolsó héten zárkózott fel Nicolas Sarkozy és a sokáig élen álló volt külügyminisztere, Alain Juppé mögé az előválasztáson.

Nicolas Sarkozy tudomásul vette, hogy az előválasztáson a harmadik, kieső helyen végzettForrás: AFP/Ian Langsdon

Fillon jelentős megszorításokat, a közszférában félmilliós leépítést és a 39 órás munkahét visszaállítását irányozza elő. A bevándorlás "szigorúan minimálisra csökkentése" és a "nemzeti szuverenitás" helyreállítása is célja, valamint az Oroszországgal való közeledést is fontosnak tartja. 

A francia jobboldal november 27-én tartja az elnökjelölt-állító választás második fordulóját. Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.