Merényletet hiúsítottak meg Franciaországban

Vágólapra másolva!
A francia rendőrség több embert őrizetbe vett a hétvégén, és meghiúsított egy terrorista támadást – közölte a belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Bernard Cazeneuve sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hét – francia, marokkói, illetve afganisztáni származású –, 27 és 37 év közötti embert vettek őrizetbe. Két embert Marseille-ben, a többieket Strasbourgban tartóztatták le.

Valamennyi gyanúsítottat szombat éjszaka vették őrizetbe.

A Le Parisien úgy tudja, hogy a gyanúsítottak még várták a fegyvereket, az iTele jelentése szerint viszont már volt a birtokukban egy géppisztoly.

A belügyminiszter azonban nem mondta meg, mi volt a célpont. A Reuters a jelentésében emlékeztetett arra, hogy a világ egyik legrégebbi és legnagyobb karácsonyi vására pénteken nyílik meg Strasbourgban, amely évente mintegy kétmillió látogatót vonz.

Ezt valószínűsíti a francia sajtó is. A The Local például emlékeztet, hogy hírek szerint már 2000-ben is terveztek pokolgépes merényletet a vásár alatt.

Cazeneuve elmondta azt is, hogy „több mint nyolc hónapja” nyomoztak a gyanúsítottak után. Az egyik marokkóira egy partnerország hírszerzése hívta fel a figyelmüket – idézte a minisztert a Le Figaro.

A másik hat azonban ismeretlen volt a francia hírszerzés előtt.