Orbán Viktor: Esély van újragombolni a kabátot

Orbán Viktor; VUCIC, Aleksandar szerb miniszterelnök a szerb-magyar kormányzati csúcstalálkozó
Nis, 2016. november 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök négyszemközti megbeszélése Nisben, a Tiszti Klub épületében 2016. november 21-én. A magyar kormányfő a szerb-magyar csúcstalálkozóra érkezett a dél-szerbiai városba. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a közép-európai lelkiség nagyon érzékeny az elnyomás minden fajtájára, a közép-európaiak évek óta azt érzik, hogy a világban szellemi elnyomás van. A miniszterelnök azt mondta, az amerikai elnökválasztás után több empátia, partnerség és szellemi alázat lesz a nemzetközi politikában.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint az amerikai elnökválasztást követően most esély van "újragombolni a kabátot", hogy jobb legyen a helyzet, mint eddig volt, és ez sikerülni is fog.

A kormányfő a nisi magyar-szerb kormányülés alkalmával tartott sajtótájékoztatón elmondta: több szerénység, empátia, megértés, partnerség és szellemi alázat kell a nemzetközi politikában az eddig tapasztaltnál. Az, hogy bárki fellépjen azzal az igénnyel, hogy ő "minden jónak tudója", minden erkölcsi felsőbbrendűség garanciája, és aki eltérően gondolkodik a migrációról, a nemzetről vagy a családról, az csak erkölcsileg alacsonyabb rendű álláspontot képvisel, mérhetetlenül bántott minket – fogalmazott. Hozzátette:

remélhetőleg ettől most megszabadulhatunk.

A közép-európai lelkiség

Orbán Viktor azt mondta, hogy

a "sajátos közép-európai lelkiség" nagyon érzékeny az elnyomás minden fajtájára,

és oka van annak, hogy az érzékeny közép-európaiak már hosszú évek óta úgy érzik, van a világban egyfajta szellemi elnyomás.

Könnyebb lesz

Úgy látja, Európában is változások kellenek,

mert attól kell tartanunk, hogy erkölcsileg vagy politikailag megbélyegeznek minket. Meg kell szabadulni a szellemi elnyomástól" – magyarázta.

A kormányfő úgy vélte,

nekünk is bátrabbnak kell lennünk, szabadabban kell beszélnünk, érvelnünk.

Most könnyebb lesz a dolgunk, mint korábban, és nagy reményekkel nézünk az Egyesült Államokban várható változások elé – tette hozzá.

A migránsoktól megváltozik az élet

A migráció olyan ügy, amelyben nem lehet viccelni, hibázni, tévedni, átgondolatlanul engedményeket tenni, mert azt később nem lehet kijavítani – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Nisben. A kormányfő közölte:

ahova tömegével érkeznek a migránsok, ott az élet megváltozik,

és "a gyerekeink, unokáink azt kérdezik majd, hogy miért engedtük, hogy megváltozzanak az országaink, a kultúrájuk, etnikai összetételük, és miért engedtük, hogy rosszabbá váljanak, mint voltak".

Orbán Viktor kiemelte: együttérez a migránsokkal, áldozatnak tekinti őket, akiket a saját országaik rossz kormányai, az embercsempészek és az elhibázott európai behívó politika egyszerre csapott be, de nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol szükség van rá.

Magyarország minden szerbet szívesen lát

A kormányfő kifejtette: Magyarország nyitva áll minden szerb ember előtt, aki dolgozni, kereskedni, beruházni vagy csak meglátogatni akarja, minden szerbet szívesen lát.

A migráció viszont teljesen más téma, amelyben ha egyszer hibázik az ember, nem tudja kijavítani

– magyarázta. Úgy látja, ha egyszer a migránsok azt gondolják, hogy Magyarország célország lehet, ahova törvénytelenül, ellenőrzés nélkül, a jobb élet reményében korlátlanul jöhetnek, már nem fognak elmenni többet.

Hozzátette: Magyarország mindent megtesz, hogy mindenki visszatérhessen a saját hazájába, és jogszerűtlenül, a törvényeket megsértve senki nem léphet be, vagy tartózkodhat az országban. Nem fogadjuk el azt sem, hogy Brüsszelből mondják meg, kik éljenek az országban, ennek a mi döntésünknek kell lennie – hangsúlyozta.