Trump elmondta, mit tesz majd első hivatali napján

2016.11.22. 08:50

Donald Trump megválasztott amerikai elnök videoüzenetet tett közzé, amelyben kifejti, hogy első hivatali napján milyen fontos döntéseket hoz majd.

A két, talán legfontosabb bejelentés, hogy az Egyesült Államok kivonul a nagy szabadkereskedelmi megállapodásokból, és elindítja a munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát az esetleges visszaélések kiszűrésére.

November 8-ai választási győzelme óta a republikánus politikus nem tartott sajtótájékoztatót, és ez az első alkalom, hogy az amerikai nemzet egészéhez fordul. Az én programom egy nagyon egyszerű elven nyugszik: Amerika az első. Legyen szó acélgyártásról, autók előállításáról vagy betegek gyógyításáról, azt akarom, hogy a következő generációs termelés és innováció itt történjék, a mi nagyszerű hazánkban, Amerikában, és ezzel az amerikai dolgozó embereknek teremtsünk gazdagságot és munkahelyeket" – mondta.

Se TPP, se vendégmunkások

Trump tehát bejelentette szándékát, hogy az Egyesült Államokat kivonja a készülő ázsiai–csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből (TPP), amit kétoldalú, "korrekt" kereskedelmi egyezményekkel helyettesít majd, amelyekkel "visszahozza a munkahelyeket és az ipart" Amerikába. Trump a TPP-t az Egyesült Államok "potenciális katasztrófájának" minősítette.

Egyúttal bejelentette azt is, hogy felold néhány energetikai korlátozást, így ismét lehetővé válik "a tiszta szén" és a palaolaj kitermelése, amely Trump szerint "több millió jól fizető munkahelyet teremt majd". Megígérte: a munkaügyi minisztériumot felkéri, hogy vizsgálja meg az esetleges visszaéléseket a vendégmunkások munkavállalási vízumait illetően.

Ismét naggyá és erőssé tenné AmerikátForrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

Trump kitért arra is, hogy az átmenet "nagyon gördülékenyen és hatékonyan" zajlik. Szerinteigazán nagyszerű és tehetséges emberekkel, valódi hazafiakkal" folytat megbeszéléseket, akik közül sokan nemsokára a kormány tagjai lesznek, és "ismét naggyá teszik Amerikát".

Trump egyelőre viszonylag kevés munkatársat nevezett meg a nyilvánosság előtt is:

  • Reince Priebust, aki a Fehér Ház kabinetfőnöke lesz,
  • Steve Bannont, leendő főtanácsadóját,
  • Michael Flynn altábornagyot, leendő nemzetbiztonsági tanácsadót,
  • Mike Pompeo kansasi politikust, akit a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére állít,
  • Jeff Sessions alabamai szenátort, aki igazságügyi miniszter lesz.

Vasárnap és hétfőn Trump egymás után tárgyalt republikánus politikusokkal, köztük korábbi bírálójával, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóval is. Tudatta: azt szeretné, ha Nigel Farage, a brexitet szorgalmazó és az Európai Uniót rendszeresen bíráló Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) lemondott vezetője lenne a brit nagykövet az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK