A kormánycsapatok gyorsan haladnak előre Aleppóban

2016.11.22. 05:39

Gyorsan nyomulnak előre a kormánycsapatok a szíriai Aleppóban, és foglalnak vissza területeket a lázadóktól az ostromlott városban. Eközben országszerte közel egymillióra nőtt az ostromlott helyeken élők száma.

A szíriai kormánycsapatok gyorsan haladnak előre az aleppói lázadók kezében lévő negyedekben, miközben országszerte közel egymillióra nőtt az ostromlott helyeken élők száma – számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának a világszervezet humanitárius akcióinak felelőse.

Egymillióan élnek ostrom alatt

Stephen O. Brien a testületnek elmondta, hogy az ostrom alatt élő emberek száma egy év alatt 393 700-ról 974 080-ra nőtt. A lakosokat elszigetelik, kiéheztetik, bombázzák, és megfosztják az orvosi és humanitárius segítségtől, hogy így kényszerítsék menekülésre őket... Ez szándékos taktika... a kollektív büntetés egy bizonyos formája” – írta le a helyzetet a diplomata.

Bombatalálatot kapott kórház AleppóbanForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

Aleppó keleti fele 2012-ben került a felkelők kezére. Jelenleg mintegy 250 ezren élnek ott, akiket több mint négy hónapja nem lehet ellátni élelmiszerrel és más segítséggel.

Szünet nélkül bombáznak

A Biztonsági Tanácsban Matthew Rycroft brit nagykövet "barbárságnak" minősítette a Kelet-Aleppó ellen folytatott légi hadjáratot, francia kollégája, Francois Delattre pedig elítélte azt a "totális háborús stratégiát, amelynek célja Aleppó bármi áron való visszafoglalása".

A város felkelők kezén lévő kerületeiben hétfőn szünet nélkül folyt a bombázás. A kormánycsapatok most először behatoltak egy északkeleti negyedbe, és megszilárdították állásaikat. A negyednek szimbolikus jelentősége van, mert a felkelők ezt foglalták el először a városból 2010-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK