Washington: Destabilizálja Európát az orosz fegyvertelepítés

Moszkva Oroszország hadsereg RSz-24 Jarsz ballisztikus rakéta
Vágólapra másolva!
Washingtonnak nem tetszik, hogy Moszkva ballisztikus rakétákat telepít a kalinyingrádi orosz területre. Az amerikai külügy szerint ez a lépés aláássa Európa biztonságát.
Vágólapra másolva!

Aláássa Európa biztonságát az orosz Sz-400 típusú légtérvédelmi rakétarendszer és az Iszkander típusú ballisztikus rakéták telepítése a kalinyingrádi orosz területre – értékelte az erről szóló híreket az amerikai külügyminisztérium.

Oroszország az elmúlt évtizedben már fenyegetőzött az Iszkander rakéták telepítésével különböző európai fejlemények után, amelyek egyike sem igényelt ilyen katonai választ – mondta John Kirby külügyi szóvivő, felszólítva Oroszországot, hogy

Mint arról az Origo is beszámolt, az Interfax orosz hírügynökség hétfőn jelentette, hogy Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepített Oroszország a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi exklávéjába.

A Basztyion (Bástya) rakétavédelmi rendszer Onyiksz (Ónix) típusú, 450 kilométeres hatótávolságú robotrepülőgépeket bocsát a levegőbe. Ezt a fegyvert tengeri és földi célpontok ellen egyaránt be lehet vetni. Az Onyiksz múlt héten mutatkozott be a harctéren, méghozzá Szíriában.