Megfeneklett Ciprus újraegyesítése

2016.11.22. 05:00

Eredménytelenül fejeződtek be a megosztott Ciprus egyesítéséről másfél éve folyó tárgyalások. A sziget északi, kisebbik felét 1974-ben foglalta el a török hadsereg.

Eredménytelenül fejeződtek be hétfő éjjel a megosztott Ciprus egyesítéséről másfél éve folyó újabb tárgyalások. A felek időpontot sem tűztek ki egy következő találkozóra – jelentette be az ENSZ képviselője.

Nem közeledtek egymáshoz az álláspontokForrás: AFP

Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és Musztafa Akinci, a török közösség vezetője vasárnap ült le egy svájci szállodában, ahol két héttel korábban is öt napig tanácskoztak az évtizedek óta megoldatlan kérdésről.

Az ENSZ szóvivője szerint nem közeledtek egymáshoz az álláspontok a sziget igazgatásának területi megosztásáról. "Úgy döntöttek, hogy hazatérnek Ciprusra, és elgondolkodnak azon, hogy milyen utat kövessenek a továbbiakban" – írta rövid közleményében.

A sziget északi, kisebbik felét – területe 36 százalékát – 1974-ben foglalta el a török hadsereg, hogy megelőzzön egy puccsot, amelynek az volt a célja, hogy Ciprust Görögországhoz csatolja. A felek az elmúlt évtizedekben többször is megkísérelték az újraegyesítést, de sikertelenül.