888.hu: Soros pénzt akar csinálni, azért van a piacon

2016.11.22. 12:24

Soros György magyar származású amerikai üzletember egy 1998-as interjúját idézte föl az egyik online portál annak okait keresve, hogy miért bukhatták el a demokraták a biztosan megnyertnek vélt elnökválasztást, írja a 888.hu.

Az ominózus interjú a CBS „60 perc” című műsorában hangzott el 1998-ban. Bár Soros György sokszor jótékony emberbarátként tűnik fel a közéletben, ebben a beszélgetésben könyörtelen kapitalistaként vall önmagáról.

Ezt támasztja alá például az is, hogy a milliárdos Nyílt Társadalom Alpaítványa által támogatott projektek nem egyszer erőszakos zavargásokat gerjesztettek, miközben kétes határidős valutatranzakciói pedig instabilizáltak helyi gazdaságokat – idézi föl a 21st Century Wire című online lap.

Pénzügyi vállalkozásoknál Soros nem tartja helyénvalónak erkölcsi kérdések felvetését 

– mondja az interjúban. Arról is beszélt, hogy befektetési alapja azért van offshore országokban bejelentve, mert így nem kell betartania az amerikai adószabályokat. Arra a felvetésre, hogy több országban is bűnözőnek tartják, úgy reagált, hogy azok a pénzügyi válságok, amelyeket az ő tőzsdei spekulációinak tulajdonítanak, azért következtek be, mert az adott országok nem védték meg a piacukat.

Pénzt akarok csinálni, azért vagyok jelen a pénzpiacokon, és ezért én nem lehetek, és nem is vagyok tekintettel semmilyen szociális következményre

– jelentette ki 18 évvel ezelőtt Soros. „Miután elkövetek egy erkölcstelen dolgot, utána megpróbálok erkölcsösen cselekedni” – válaszolta arra a kérdésre, hogyan fér össze a könyörtelen kapitalista a civileket támagotó énjével.

Az interjú azt is felidézi, hogy 1944-ben Magyarország német megszállása alatt a 14 éves Sorost ügyvéd édesapja hamis papirokkal egy keresztény férfinál helyezte el mint annak keresztgyerekét, hogy megmentse. Soros befogadójánál kénytelen volt segédkezni a zsidó vagyonok elkobzásában. Mint mondja, ő ezt erkölcsileg az üzleti kérdésekhez hasonlóan fogta föl, vagyis, ha nem ő, akkor más tette volna meg.

A 888.hu szerint a demokrata párt és Hillary Clinton elnökválasztási vereségében jelentős szerepet játszott, hogy a párt és a mögötte álló támogatók valójában csak álbaloldaliak, baloldali értékekkel valójában nem rendelkeznek. A lap szerint az amerikai közéletben sokan csak Soros György bábjának tartják Hillary Clintont.