Putyin tiltakozott az EP határozata ellen

portrait VERTICAL 2935429 09/13/2016 September 13, 2016. Russian President Vladimir Putin during a meeting with Minister of Labor and Social Protection Maxim Topilin in the Kremlin. Michael Klimentyev/Sputnik
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Oroszország és az iszlám terroristák ellenséges propagandája egyre nagyobb nyomást jelent az Európai Unióra, figyelmeztettek az Európai Parlament képviselői. Vlagyimir Putyin a demokráciáról alkotott elképzelés leépüléseként értékelte a határozatot.
Vágólapra másolva!

Az uniós parlament képviselői által elfogadott állásfoglalás szerint fel kell lépni az ellen a dezinformációs kampány és propaganda ellen, amit Oroszország, az Iszlám Állam, az al-Kaida és más dzsihádista terrorszervezetek folytatnak.

A Kreml pártokat finanszíroz Európában

A képviselők Oroszországgal kapcsolatban a Krím félsziget annektálására és a kelet-ukrajnai agresszióra utaltak, és az uniós fellépés szükségességét hangsúlyozták. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Kreml a Krím félsziget annektálása óta fokozta az EU-ellenes propagandáját és hibrid háborút folytat kelet-Ukrajnában.

Megjegyezték,

az orosz kormány agresszívan használja különböző eszközök és csatornák széles skáláját

– a többnyelvű TV-állomásokat, a fiktív hírügynökségeket és multimédia-szolgáltatásokat, a közösségi médiát – a demokratikus értékek megkérdőjelezésére, Európa megosztására, belső támogatás szerzésére, és olyan kép kialakítására, amely szerint az EU keleti szomszédságában hanyatló államok találhatók.

Az állásfoglalás hangsúlyozta azt is, hogy a Kreml politikai pártokat és egyéb szervezeteket finanszíroz az EU-n belül.

Putyin: Oroszországot mindig kioktatják

Vlagyimir Putyin orosz elnök a demokráciáról alkotott elképzelés leépüléseként értékelte az Európai Parlament határozatát.

– jelentette ki Moszkvában újságírók előtt az orosz vezető.

Putyin hangoztatta, hogy Oroszországot mindig megpróbálják kioktatni demokráciából, s hogy a "tanítómesterek" mindig azt hangoztatják, az ellenféllel való leggonoszabb bánásmód a betiltás, mert az nem egyeztethető össze a demokrácia elveivel, a legjobb módszer pedig a nyílt vita. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a józan ész kerekedik felül, és hogy az unióban nem vezetnek be valós korlátozásokat orosz médiumokkal szemben.

Vlagyimir Putyin szerint az EP határozata a demokráciáról alkotott elképzelés leépülésének jele Forrás: AFP/Sputnik/Michael Klimentyev

Az EP szerint a cél az unió megosztása

Az EP határozatában az olvasható, hogy mivel az EU és polgárai az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fő célpontjai, az EU tagállamainak szorosabb együttműködésre van szükségük, hogy megvédjék a társadalmat, és erősítsék az ellenálló képességüket a radikalizálódással szemben.

Az EP-képviselők szerint

az EU és tagállamai elleni propaganda célja, hogy eltorzítsa az igazságot, kétségeket ébresszen, megossza az EU-t

és az észak-amerikai partnereit, megbénítsa a döntéshozatal folyamatát, hiteltelenítse az uniós intézményeket, és félelmet és bizonytalanságot keltsen az unió polgáraiban.