Halálos asztmarohamokat okozott egy vihar Melbourne-ben

kogge
A Fekete-tenger főleg a téli időszakban jellemző viharos időjárásról, illet a gyakran borult égbolt miatt ólomszürke vízfelszínről kapta
Vágólapra másolva!
Négyen meghaltak, több százan kórházba kerültek Ausztrália második legnagyobb városában.
Vágólapra másolva!

A vihar hétfő éjjel csapott le a metropoliszra, és beterítette eső áztatta perje virágporral. A fűféle pollenje olyanoknál is asztmarohamot váltott ki, akik korábban nem szenvedtek asztmában.

A már korábban is előforduló jelenséget viharasztmaként emlegetik.

A helyi mentőszolgálatot több mint 1800 esethez riasztották, ez hatszorosa a hétfő éjszakánként előforduló eseteknek. A Melbourne-i Királyi Kórház vezetője

a sürgősségi osztályon uralkodó hétfő éjszakai állapotot háborús zónához hasonlította.

Mint mondta, hét pácienst kellett az intenzív osztályon elhelyezni, és több százan szorultak kórházi ellátásra. Ötven plusz mentőautót kellett szolgálatba állítani, és többtucatnyi szolgálaton kívüli mentőst, rendőrt és tűzoltót hívtak be dolgozni.

– mondta George Braitberg.

Jill Hennessy, Viktória állam egészségügyi minisztere elmondta, hogy a vihar példátlan megpróbáltatás elé állította az egészségügyi rendszert. Melbourne 2011-ben már átélt egy hasonló jelenséget, de akkor kevesebben szorultak kezelésre a vihar okozta asztmaroham miatt.

A város környékén különösen nedves az idei tavasz, ami felerősíti az asztmás és szénanáthás tüneteket. Ausztráliában nagyon magas az asztmások aránya, minden tízedik ember szenved légzési nehézségektől.