A migránsok befogadásának korlátozásához köti a kormányzati részvételt 2017 után a CSU

SEEHOFER, Horst, Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök
Erding, 2015. október 10. Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke beszédet mond a CSU menekültügyről tartott konferenciáján Erdingben 2015. október 10-én. Seehofer előző nap alkotmánybírósági eljárással fenyegette meg a Merkel-kormányt, ha a berlini vezetés nem korlátozza a menedékkérők áradatát. (MTI/EPA/Marc Müller)
Vágólapra másolva!
A bajor Keresztényszociális Unió elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjúban beszélt erről. Szerinte a tavaly szeptemberi határnyitás megváltoztatta a politikai koordinátákat, és a migrációs nyomás a következő években tovább erősödik majd. 
Vágólapra másolva!

A politikus szerint szükség van egy szabályrendszerre, amely biztosítja, hogy nem ismétlődik meg mindaz, ami 2015. szeptember 5. után - a budapesti Keleti pályaudvartól gyalog elindult menedékkérők befogadásáról hozott döntés után történt.

A CSU ragaszkodik az évi 200 ezer fős befogadási plafon bevezetéséhez,

mert csak a korlátozással lehet sikerre vinni az integrációt és leküzdeni a társadalom megosztottságát - mondta Horst Seehofer. Hozzátette, garantálja a választóknak, hogy a CSU csak akkor vállal ismét kormányzati szerepet Berlinben, ha bevezetik a 200 ezres felső határt.

A politikus úgy véli, a Bundestag-választásig hátralévő tíz hónap évtizedek óta a legnehezebb időszak lesz a CSU és a felső határ bevezetését elutasító kancellár, Angela Merkel vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió történetében. A pártszövetségre jobboldalról és baloldalról is nyomás nehezedik, és egy sor tartalmi kérdést tisztázni kell még egymás között.

Budapesten tárgyalt tavasszal Horst Seehofer, aki szerint nehéz időszak lesz a következő tíz hónap a CSU és a Kereszténydemokrata Unió történetében Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Angela Merkel vasárnap jelentette be, hogy a CDU december 6-án kezdődő tisztújító kongresszusán ismét elindul az elnöki tisztségért, és pártja kancellárjelöltjeként kíván indulni a jövő őszi választáson.