Az Iszlám Állam vegyi fegyvert vethet be Európában

2016.11.24. 12:08

Az úgynevezett kalifátus összeomlása után az Iszlám Állam Szíriából menekülő harcosai vegyi fegyvereket hozhatnak magukkal vissza Európába, hogy azokkal kövessenek el támadásokat – figyelmeztetett a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet.

Jelentések szerint az Iszlám Állam legalább ötven alkalommal vetett be kezdetleges vegyi fegyvereket Irakban és Szíriában. Ezek között volt például mustárgáz is.

Mivel fennáll a veszélye annak, hogy vegyi fegyver előállítására képes dzsihádista visszatér Európába, fel kell készülni egy esetleges támadásra – figyelmeztetett szerdán Párizsban Philippe Denier, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) egyik igazgatója.

Az Iszlám Állam mustárgáz-támadásának egyik áldozatát kezelik Törökországban, ahová a rokonai vitették IrakbólForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Emrah Yorulmaz

Próbálkoznak

Több ország hírszerzése is azt gyanítja, hogy az Iszlám Állam iraki és szíriai bázisain előállít kezdetleges mustárgázt, amely nagy dózisban akár halálos is lehet. Az ENSZ és az OPCW októberi vizsgálata bizonyítottnak találta mustárgáz bevetését civilek ellen – emlékeztetett a brit Independent.

Szeptemberben Észak-Irakban állomásozó katonákra lőttek ki nyomokban mustárgázt tartalmazó rakétákat. Akkor ugyan senki nem sebesült meg, de Joseph Dunford tengerészgyalogos tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának a tagja „aggasztó fejleménynek” nevezte a támadást a Szenátus katonai bizottsága előtt.

Hírszerzési szakértők egyre biztosabbak benne, hogy az Iszlám Állam Moszulnál is bevet majd vegyi fegyvert a koalíciós csapatok és a civilek ellen, ha az ostrom számukra kedvezőtlenül alakul.

Aleppóban is vetett be mustárgázt az Iszlám ÁllamForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Mamun Ebu Omer