Bozóttüzek miatt ezrek hagyták el otthonukat Izraelben

izrael, bozóttűz, oltás
An Israeli firefighter plane helps extinguish a bushfire in the northern Israeli port city of Haifa on November 24, 2016. Hundreds of Israelis fled their homes on the outskirts of the country's third city Haifa with others trapped inside as firefighters struggled to control raging bushfires, officials said. / AFP PHOTO / Jack GUEZ
Vágólapra másolva!
Harmadik napja pusztítanak a lángok Izrael különböző részein. Lakóházak égtek le teljesen, több száz otthon pedig megrongálódott.
Vágólapra másolva!

Az ország számos pontján, a Jeruzsálem környéki hegyekben, Haifánál, Izrael középső és északi részén több város és falu lakóit telepítették ki.

Egyes lakóházak teljesen leégtek, több száz otthon pedig megrongálódott a lángok miatt. Senki sem halt meg, de többtucatnyian orvosi kezelésre szorultak füstmérgezés miatt.

Görögországból és Ciprusról tűzoltó repülőgépek érkeztek Izraelbe, hogy segítsék az oltást. Horvátország, Oroszország és Olaszország is több repülőgépet útnak indított.

Kedden a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő út mellett Nevé-Salom arab-zsidó falu és Zihrón-Jaakov város lakói kerültek veszélybe a bozóttüzek miatt, szerdán a Jeruzsálem környéki településeket érték el a lángok, csütörtökön már a mintegy százezres Modiin városánál is megjelentek a tüzek.

Görög, ciprusi, horvát, olasz és orosz légi tűzoltók is segítenek az oltásban Forrás: AFP/Jack Guez

A rendőrség vizsgálja annak lehetőségét is, hogy esetleg szándékos gyújtogatás történt. Őrizetbe vettek négy palesztin munkást. A rendkívül száraz, szeles novemberi időben villámgyorsan terjednek a lángok.