Százakat vettek őrizetbe a bulgáriai migránstáborban

2016.11.25. 05:03

Folytatódtak a zavargások a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban, több száz embert őrizetbe vettek. A táborban szerdán a helyi hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el.

Folytatódtak a zavargások a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban, ahol az előző nap a helyi hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el. Az összecsapásokban 24 rendőr és két migráns megsebesült, a rendőrök később több mint 300 migránst őrizetbe vettek.

Körülbelül 2000 migráns vett részt a csütörtök esti verekedésben a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban.

Autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket. A rendfenntartók vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatták szét a tömeget.

Minden zavargót kitoloncolnak

Bojko Boriszov ügyvezető miniszterelnök csütörtök éjszaka a helyszínre látogatott, és közölte, hogy kitoloncolnak az országból mindenkit, aki részt vett a zavargásokban. Eljárás indítunk a vandalizmus elkövetői ellen. A zavargások többi résztvevőjét, akiket azonosítani tudunk, kitoloncoljuk. Hamarosan zárt menekülttáborba szállítjuk őket" - mondta Boriszov.

Bojko Boriszov ügyvezető miniszterelnök is meglátogatta a tábortForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Hozzátette, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a rendbontások szervezői afgánok voltak, akik bántalmazták a szíriaiakat, hogy a tüntetésen való részvételre kényszerítsék őket.

"A Szíriában és az arab világban zajló embertelen háború katasztrófává vált. Semmilyen erővel nem lehet megállítani a háború elől menekülő embereket, ez Európa sorsa" - tette hozzá Boriszov.

128 táborlakó volt fertőzött

A karantén miatti tiltakozásul már csütörtökön napközben is voltak zavargások. A tábor 128 lakójánál állapítottak meg korábban többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, de szakértők szerint nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.

Sajtóhírek szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Ők a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték a tábor háromezer lakója számára. A tüntetők szerint a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK