Pakisztáni és Srí Lanka-i migránsokat fogtak a lett-orosz határon

Vágólapra másolva!
Lett határőrök őrizetbe vettek egy csoport illegális bevándorlót az orosz határon, a határsértők közül öten Srí Lankából, ketten pedig Pakisztánból érkeztek – közölte pénteken a balti ország határőrsége.
Vágólapra másolva!

Az illegális bevándorlókat csütörtökön fogták el, amikor át akartak szökni a lett-orosz határon. Nem találtak náluk személyazonosításra alkalmas okmányokat. A lett hatóságok büntetőeljárást indítottak a migránsok ellen illegális határátlépés miatt, és a Daugavpils városában létesített gyűjtőközpontba szállították őket.

Az év eleje óta több mint 400 menekültet és migránst tartóztattak fel Lettország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határán, többségük vietnami volt.

Épül a kerítés

Lettország korábban úgy döntött, hogy a migránsáradat megállítására mintegy 90 kilométer hosszan kerítést épít a lett-orosz határ egyes szakaszain. A műveletet négy év alatt fejezik be, és több mint 17 millió euróba (5,3 milliárd forint) fog kerülni. A kerítés 2,7 méter magas lesz, tetején szögesdróttal, több szakaszon videokamerákkal és mozgásérzékelőkkel szerelik fel. Eddig 14 kilométernyi készült el belőle.

Normunds Garbars, a lett határőrség parancsnoka október közepén bejelentette, hogy a balti állam Fehéroroszországgal közös határán is hasonló kerítést tervez építeni. Hozzáfűzte: ennek költségeit már beépítették a jövő évi költségvetésbe, az építkezés pedig legkorábban egy év múlva indulhat meg.