Fidel Castro sokat és szívesen beszélt, hatalmának csúcsán többórás beszédeket tartott. A dpa német hírügynökség összeállítást közölt a kubai forradalom vezéralakjának híres mondataiból.

„A történelem majd felment” - mondta a Moncada laktanya elleni sikertelen fegyveres támadás után, 1953 októberében.

„Egy elnyomott országban a holtak sem találnak nyugalmat” - fogalmazott 1958-ban.

„Nem vagyok kommunista, soha nem is voltam. Ha az lennék, meglenne a bátorságom ahhoz, hogy közhírré tegyem" - jelentette ki 1958 májusában.

„A forradalom révén minden lehetséges, ellene viszont semmi!" - hangoztatta 1961 augusztusában.

„Marxista-leninista vagyok, és életem végéig az is maradok" - mondta 1961. december elsején.

„Mindig is nagy csodálója voltam Jézus Krisztusnak, mert ő volt az első kommunista: megsokszorozta a kenyeret és a halat, mi is ezt akarjuk tenni" - fogalmazott 1975-ben.

„Nem számít, ki esik el, hal meg, a kubai forradalom nem fog eltűnni" - szögezte le 1997. szeptember 1-jén.

Fidel Castro Ferenc pápával tavaly szeptemberbenForrás: AFP/Alex Castro

„Az eszmék, amelyekért egész életemben küzdöttem, nem halhatnak meg, sokáig fennmaradnak" - mondta 2003. május 1-jén.

„Fegyverrel a kezemben mindegy, hogyan halok meg, mert biztosra veszem, hogy harcolva fogok, ha megtámadnak bennünket" - jelentette ki 2004. január 30-án.

„Kicsiny északi szomszédunknak nem kell aggódnia. Nem tervezem, hogy százéves koromig gyakoroljam a hatalmat" - üzente az Egyesült Államoknak két évvel későbbi visszavonulását beharangozva 2006. július 24-én.

François Mitterrand-nal 1974-ben HavannábanForrás: AFP/Stf

„Nem búcsúzom tőletek. Egyszerűen csak az eszmék harcosaként küzdök tovább" - írta 2008. február 19-én a kommunista pártállam hivatalos lapjában, a Granmában, amelyben hivatalosan bejelentette a hatalom átadásáról szóló döntését.

„Vészmadarak! Nem is emlékszem, milyen egy fejfájás" - írta egy 2012. október 22-én megjelent cikkében, amelyben cáfolta a haláláról szóló híreszteléseket.

„Nincs szükségünk arra, hogy a birodalom bármit is ajándékozzon számunkra" - írta a Granmában 2016 márciusában Barack Obama amerikai elnök kubai látogatása alkalmából.

„Trump úr, aki alkalmas szakértőnek tartja magát, ugyanannyira alkalmatlan, mint Barack Obama és az ő politikája" - vélekedett az azóta megválasztott Donald Trumpról 2016 októberében az amerikai elnökjelöltek második televíziós vitája előtt a Granmában.