A kubai forradalom elhunyt vezetőjének, Fidel Castrónak a miami száműzetésben élő húga nem megy el bátyja temetésére. Ezt ő maga közölte szombaton a Nuevo Herald című floridai lappal.

Juanita Castro kijelentette, hogy egyes híresztelésekkel ellentétben nem akar ott lenni Fidel Castro temetésén, sőt, soha többé nem akar visszamenni Kubába.

„Senki halálának nem örülök, még kevésbé olyan ember halálának, akivel egy családból valók vagyunk. Mint Fidel húga e pillanatban csak annyit érzek, hogy elment valaki, aki a vérrokonom volt” – jelentette ki. 

Fidel Castro szüleinek hét közös gyermekük született, három fiú és négy lány. Az 1933-ban született Juanita az egyetlen, aki nyilvánosan elítélte a két bátyja – Fidel és Raúl – által kiépített kommunista rendszert. 

Fidel Castro és Ernesto "Che" Guevara az erdőben egy 1957-es fényképenForrás: AFP/Str

Ő is aktívan részt vett a forradalomban, de a győzelem után elárulva érezte magát a kommunisták egyre nagyobb kormánybeli befolyása miatt, ráadásul a kormány politikájával ellentétbe került az ültetvénytulajdonos Castro család érdeke. 

Ebben a légkörben Juanita Castro elkezdett együttműködni az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), majd 1964-ben elhagyta hazáját, és a már korábban Mexikóba emigrált húga, Enma után ment. Odaérkezésekor tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen kijelentette, hogy nem volt képes tovább élni Kubában, mert bátyjai börtönné változtatták az országot.

Még abban az évben továbbutazott az Egyesült Államokba, és Miamiban telepedett le. Azóta többször bírálta a kubai vezetést.