A szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága szerint a volt miniszterelnökre az előválasztás vasárnapi második fordulójában részt vett francia állampolgárok 66,6 százaléka adta a voksát és választották elnökjelöltnek, míg ellenfele, Alain Juppé 33,3 százalékot ért el.

Nicolas Sarkozy volt államfő egykori miniszterelnöke (2007-2012) megköszönte az előválasztáson részt vett több mint 4 millió választónak a bizalmat, akik támogatták "a francia értékek" nevében folytatott kampányában. A megválasztott elnökjelöltet "Fillon, elnök"! skandálással éltették a hívei.

"Franciaország az igazságot akarja és tetteket vár. Nem viseli el többé a lemaradását. A baloldal ötévi kormányzása szánalmas volt" - mondta a radikális gazdasági programot ígérő Francois Fillon, akit a szavazatok több mint kilencven százalékos feldolgozottsága alapján 66,6 százalékkal választottak elnökjelöltnek, míg Alain Juppé 33,3 százalékot ért el.

"Mindenkire szükségem lesz, és ma este elsősorban Nicolas Sarkozyre gondolok" - tette hozzá a volt kormányfő, aki riválisáról, Alain Juppéról is "nagy tisztelettel" beszélt, államférfinak nevezve őt.

Francois Fillonnak (jobbra) gratulál Alain JuppeForrás: AFP/Francois Guillot

Szuverén és modern Franciaország

"Sokkal több minden köt össze minket, mint ami elválaszt. Várom mindazokat, akik büszkék arra, hogy franciák" - üzente Fillon a többi jelölt támogatóinak. Azt ígérte, hogy elnökké választása esetén "igazságosabb és szolidárisabb" társadalmat épít a jelenleginél. Célja, hogy "Európa élén egy szuverén és modern Franciaország" álljon - mondta.

Alain Juppé gratulált Fillonnak a francia jobboldali elnökjelölt-állító választáson aratott "nagyarányú győzelméhez", és támogatásáról biztosította a jövő évi elnökválasztási kampányban.

"Gratulálok Francois Fillonnak nagyarányú győzelméhez, az előválasztás jó körülmények között zajlott, és amint arra elköteleztem magam előzetesen, ma este támogatásomról biztosítom Francois Fillont a (jövő évi) elnökválasztáson" - mondta Alain Juppé a kampányszékhelyén.

Nem sokkal később Fillon és Juppé egy kézfogás erejéig együtt is megjelent a pártválasztásért felelős hatóság irodájában. Nicolas Sarkozy volt államfő, aki az első fordulóban a harmadik helyen végzett, a Twitteren elsőként gratulált Fillonnak, és a teljes jobboldaltól a győztes támogatását kérte a 2017-es elnökválasztáson.

Először rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia jobboldal.

A szavazásra fél évvel az elnökválasztás előtt került sor, amelynek első fordulóját 2017. április 23-án tartják, a másodikat pedig május 7-én.