Francois Fillon nagy győzelme, ő lesz a francia jobboldal elnökjelöltje

politics parties vote Horizontal
Winner of the right-wing primaries ahead of France's 2017 presidential elections, Francois Fillon (R) shakes hands with mayor of Bordeaux and defeated candidate Alain Juppe after the announcement of the results of the second round of the centre-right primaries ahead of France's 2017 presidential elections, at the primary's high authority headquarters on November 27, 2016, in Paris. France's conservatives held final run-off round of a primary battle on November 27 to determine who will be the right wing nominee for next year's presidential election. / AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
Vágólapra másolva!
A szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága szerint a volt miniszterelnökre az előválasztás vasárnapi második fordulójában részt vett francia állampolgárok 66,6 százaléka adta a voksát és választották elnökjelöltnek, míg ellenfele, Alain Juppé 33,3 százalékot ért el.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy volt államfő egykori miniszterelnöke (2007-2012) megköszönte az előválasztáson részt vett több mint 4 millió választónak a bizalmat, akik támogatták "a francia értékek" nevében folytatott kampányában. A megválasztott elnökjelöltet "Fillon, elnök"! skandálással éltették a hívei.

"Franciaország az igazságot akarja és tetteket vár. Nem viseli el többé a lemaradását. A baloldal ötévi kormányzása szánalmas volt" - mondta a radikális gazdasági programot ígérő Francois Fillon, akit a szavazatok több mint kilencven százalékos feldolgozottsága alapján 66,6 százalékkal választottak elnökjelöltnek, míg Alain Juppé 33,3 százalékot ért el.

"Mindenkire szükségem lesz, és ma este elsősorban Nicolas Sarkozyre gondolok" - tette hozzá a volt kormányfő, aki riválisáról, Alain Juppéról is "nagy tisztelettel" beszélt, államférfinak nevezve őt.

Francois Fillonnak (jobbra) gratulál Alain Juppe Forrás: AFP/Francois Guillot

Szuverén és modern Franciaország

"Sokkal több minden köt össze minket, mint ami elválaszt. Várom mindazokat, akik büszkék arra, hogy franciák" - üzente Fillon a többi jelölt támogatóinak. Azt ígérte, hogy elnökké választása esetén "igazságosabb és szolidárisabb" társadalmat épít a jelenleginél. Célja, hogy "Európa élén egy szuverén és modern Franciaország" álljon - mondta.

Alain Juppé gratulált Fillonnak a francia jobboldali elnökjelölt-állító választáson aratott "nagyarányú győzelméhez", és támogatásáról biztosította a jövő évi elnökválasztási kampányban.

"Gratulálok Francois Fillonnak nagyarányú győzelméhez, az előválasztás jó körülmények között zajlott, és amint arra elköteleztem magam előzetesen, ma este támogatásomról biztosítom Francois Fillont a (jövő évi) elnökválasztáson" - mondta Alain Juppé a kampányszékhelyén.

Nem sokkal később Fillon és Juppé egy kézfogás erejéig együtt is megjelent a pártválasztásért felelős hatóság irodájában. Nicolas Sarkozy volt államfő, aki az első fordulóban a harmadik helyen végzett, a Twitteren elsőként gratulált Fillonnak, és a teljes jobboldaltól a győztes támogatását kérte a 2017-es elnökválasztáson.

Először rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia jobboldal.

A szavazásra fél évvel az elnökválasztás előtt került sor, amelynek első fordulóját 2017. április 23-án tartják, a másodikat pedig május 7-én.