Harcok törtek ki Uganda nyugati részén a biztonsági erők és egy törzsi milícia tagjai között, az összecsapásokban legalább 55-en vesztették életüket - közölte vasárnap egy rendőrségi szóvivő. Az eseményeket követően a katonák az ugandai elnököt rendszeresen bíráló Charles Wesley Mumbere királyt is elfogták és helikopterrel a fővárosba szállították.

Az eset a fővárostól, Kampalától 380 kilométerre nyugatra található Kasese városában, a Rwenzururu Királyság székhelyén történt.

A tájékoztatás szerint a királyságban élő bakonzo törzs harcosai szombat este támadták meg a katonákkal együtt járőröző rendőröket, és megöltek közülük 14-et. A biztonsági erők 41 támadóval végeztek, 15 törzsi vezetőt pedig őrizetbe vettek.

Az EFE spanyol hírügynökség az ugandai televízióra hivatkozva arról számolt be, hogy a katonák az ugandai elnököt rendszeresen bíráló Charles Wesley Mumbere királyt is elfogták és helikopterrel a fővárosba szállították.

A rendőrségi szóvivő elmondta: gyanújuk szerint a támadást politikai okokból követték el.

A Rwenzururu Királyság évtizedek óta harcol területe, a Kongói Demokratikus Köztársasággal szomszédos hegyvidéki régió függetlenségéért.

A három évtizede hatalmon lévő Yoweri Museveni ugandai elnök 2009-ben hivatalosan elismerte a királyságot, de ezzel annak vezetőjét végrehajtói hatalommal nem, csupán a népét érintő kulturális és társadalmi ügyekkel kapcsolatos döntési jogkörrel ruházta fel.