Terroristákra csaptak le a Fülöp-szigeteki kormányerők

Counter-terrorism operation in Philippines Daesh police ISIS ISIL Conflict Deash IS STORM Assault VILLAGE Masked Islamic State of  Iraq and the Levant Phlipino Lanao Del Sur SQUARE FORMAT
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Tizenkilenc terroristával végeztek a Fülöp-szigeteki kormányerők az ország egyik déli tartományában, Lanao del Surban - közölte a hadsereg hétfőn.
Vágólapra másolva!

Restituto Padilla katonai szóvivő azt mondta, hogy a Butig városát megszálló Maute Csoport nevű terrorszervezettel való összecsapásokban a kormányerők 13 tagja sebesült meg. "Előfordulhat, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik, miután a műveletek a nap folyamán tovább zajlanak" - tette hozzá.

300-an lehetnek

A hadsereg az után kezdett hajtóvadászatot a körülbelül 300 muszlim szélsőségesből álló csoport ellen, hogy a fegyveresek elfoglaltak egy elhagyatott önkormányzati épületet Butigban november 26-án. Bár a Maute Csoport hűséget fogadott az Iszlám Állam dzsihádista szervezetnek, Padilla szerint ez nem jelenti azt, hogy a szervezet jelen van a Fülöp-szigeteken.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Lito Boras

A feltehetőleg külföldet megjárt harcosokból, valamint a Moro Iszlám Felszabadítási Front egykori lázadóiból álló csoportot Abdullah Maute vezeti. A szervezet számlájára több merényletet és rablást írnak a Fülöp-szigetek déli részén. A hatóságok szerint ők követték el a szeptember 2-i davaói robbantást is, amelyben 15-en vesztették életüket és 70-en megsebesültek.

A gyanú szerint a Maute Csoport helyezett el pokolgépet a manilai amerikai nagykövetség közelében, azon az úton, ahol a vízumkérelemre várakozók szoktak sorban állni.