Hétfőn újraindul a rendszeres légi forgalom az Egyesült Államok és Kuba között. Az American Airlines gépe a floridai Miamiból száll fel, helyi idő szerint a reggeli órákban, a JetBlue pedig New Yorkból indítja járatát. Mindkét légitársaság gépei a havannai José Martí nemzetközi repülőtéren szállnak le.

A menetrendszerű járatok újraindítására több mint ötven évi szünet és véletlen egybeesés folytán három nappal Fidel Castrónak, a kubai forradalom vezetőjének halála után kerül sor.

Szerdától az American Airlines napi négy járatot üzemeltet Miami és Havanna között, és naponta indít repülőgépet az észak-karolinai Charlotte városából is. 

Az American Airlines első járata szeptemberben repült KubábaForrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

 A JetBlue szintén több járatot indít, december 1-jétől Orlandóból és Fort Lauderdale-ből.

Kedden a United Airlines is megindítja járatát New Yorkból Havannába, és ugyancsak december 1-jétől a Delta és a Frontier is közvetlen járatot indít Atlantából, Miamiból és Los Angelesből Kubába.

Az amerikai embargó 1960-as évekbeli kezdete óta első kereskedelmi légi járat idén augusztus 31-én indult Fort Lauderdale-ből a Kuba középső vidékén fekvő Santa Clarába.

Így várták a JetBlue járatát Santa Clara repülőterénForrás: NurPhoto/Liu Bin/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Liu Bin

Az indulást és az érkezést is ünnepséggel köszöntötték: a JetBlue nyári útja ugyanis még nem a menetrendszerű járat volt, hanem "csak" a légkiközlekedés helyreállításának alkalmából megtett első út.