Már harminc klilóméterre megközelítették a Szíriai Demokratikus Erők katonái az Iszlám Állam szíriai központját, Rakkát. A kormányerők jelentősen előretörtek Allepónál is.

Az arab és kurd harcosokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) nevű fegyveres ernyőszervezet egységei kevesebb mint 30 kilométerre közelítették meg az Iszlám Állam szíriai fellegvárát, Rakkát - közölte szerdán Rupert Jones brit vezérőrnagy, a terrorellenes nemzetközi koalíció helyettes parancsnoka, aki egy videokonferencián beszélt újságírókhoz a Pentagonban.

Jones szerint az SZDE erői eddig több mint 700 négyzetkilométer területet szabadítottak fel a dzsihadisták uralma alól, és jelenleg Rakka elszigetelésének következő lépéseit tervezik.

Már kevesebb mint 30 kilométerre vannak a várostól és könnyű, illetve mérsékelt ellenállásba ütköznek - tette hozzá.

A civilek menekülnek

Emellett a szíriai kormányerők által ostromlott Kelet-Aleppó egyik lázadók kezén lévő negyedében

26 civil, köztük hét gyerek vesztette életét szerdán a hadsereg ágyúzásában. Helyi aktivisták szerint a civilek, akik életüket vesztették a kormánycsapatok offenzívája elől menekültek.

A kormányhadsereg mellett harcoló Népi Mobilizációs Erők milicistái Moszul közelébenForrás: MTI/AP/Hadi Mizban

A Szíriai Polgári Védelem, a más néven fehérsisakosokként ismert helyi önkéntes mentőalakulat viszont 45 halottról tud.

Gyors előretörés Aleppónál is

Dzsub al-Kuba negyedét immár

második napja érik támadások. Kedden az aktivisták 25 halálos áldozatról jelentettek ugyanebből a térségből, akik állításaik szerint a szíriai légierő bombázásában vesztették életüket.

A nap folyamán a szíriai sajtó nyolc halottról tudósított Aleppó kormányerők ellenőrizte nyugati felében. A damaszkuszi rezsim a felkelőket hibáztatta a támadásért.

A szíriai kormányerők és szövetségeseik hirtelen és drámai módon előretörtek Kelet-Aleppó északi, a lázadók felügyelete alatt álló területen, ami az ostromlott negyedek lakosságának körében pánikot váltott ki, menekülésre késztetve őket.