India több mint 700 millió dollár értékben vesz fegyvert az USA-tól

Vágólapra másolva!
India 737 millió dollár (214 milliárd forint) értékben kötött megállapodást az Egyesült Államokkal 145 darab M-777-es típusú vontatott tarack vásárlására - jelentette a The Times of India című helyi napilap internetes kiadása.
Vágólapra másolva!

A lap szerint ez a megállapodás megerősíti Washington helyzetét, amelyet az indiai hadsereg egyik legnagyobb fegyverszállítójaként élvez.

A 145 tarackból 120-nak az összeszerelését és kipróbálását Indiában fogják végrehajtani a BAE Systems hadiipari vállalatcsoport és helyi partnere, a Mahindra közös vállalkozásában - írja a The Times of India.

Az indiai kormány nemzetbiztonsági bizottsága november közepén hagyta jóvá a 155 milliméteres könnyű vontatott tarackok beszerzését az Egyesült Államoktól. India 30 év óta először vásárolt ilyen tüzérségi eszközöket.

Az M-777-est a brit BAE Systems fejlesztette ki. Hasonló űrméretű tarackok közül az M-777-es számít az egyik legkönnyebbnek. Kis tömege lehetővé teszi, hogy helikopterrel is szállítható legyen. A tarack kezelését ötfős legénység végzi, lőtávolsága legfeljebb 25 kilométer, ami úgynevezett aktív-reaktív lövedékek használatával legfeljebb 40 kilométerre növelhető. Az aktív-reaktív lövedékekben rakétatöltet található, amely a kilövést követően lép működésbe, növelve a hatótávolságot.