Ukrajna nem áll el az előre betervezett rakétagyakorlat megtartásától az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget közelében annak ellenére, hogy a moszkvai védelmi minisztérium emiatt állítólag rakétacsapással fenyegette meg az országot - jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Ukrajna déli részén december 1-2-án készül az ukrán fegyveres erők légi ereje hadgyakorlatot tartani, amelynek során rakétákat fognak kilőni. Liszenko hangsúlyozta, hogy a gyakorlat kizárólag a levegőben zajlik, a nyílt tenger fölött, a nemzetközi normák szigorú betartásával.

Ukrán hírforrások szerint az orosz védelmi minisztérium november 26-án kelt levelében arra figyelmeztette Kijevet, hogy ha megtartja a hadgyakorlatot, az orosz fél tüzet nyit az ukrán rakétákra és a csapást mér az ukrajnai kilövő állásokra is.

Sajtójelentések szerint Oroszország Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepít a Krím félszigetre. Mintegy 10 jármű - köztük négy kilövőállás két rakétaszállító konténerrel - várhatóan szerdán érkezik a félszigetre.

Szíriában is bevetették a BastyiontForrás: Origo

Egy ismert orosz blogger pedig szerdán fotókat tett közzé az interneten, amelyeken állítólag az látható, hogy a Krím székvárosában, Szimferopolban harckocsik, valamint tarackágyúkat és más katonai eszközöket szállító járművek haladnak az utcákon.

Az InformNapalm nemzetközi szervezet önkéntesei pedig videofelvételt tette közzé, amelyen állítólag a Krím félsziget keleti részén lévő Kercsben láthatók haditechnikai eszközök, köztük különböző típusú légvédelmi rakétarendszerek.

Fokozott készültségben az orosz légvédelem a Krímben

Fokozott készültségbe helyezték a Krímben az orosz légvédelmi erőket, miután Ukrajna bejelentette, hogy rakétagyakorlatot tervez a Fekete-tenger felett - közölte szerdán katonai forrásokra hivatkozva a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A TASZSZ-t úgy tájékoztatták, hogy a fokozott készültség a légvédelemnek nemcsak a szárazföldi, hanem a Fekete-tengeri Flotta hajóira telepített eszközeire is kiterjed.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai sajtóértekezletén nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy vajon Vlagyimir Putyin orosz elnök adott-e utasítást a tervezett ukrán rakétakilövésekre adandó katonai válasz előkészítésére.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő olyanújabb nagyszabású provokációnak minősítette a tervezett ukrán rakétakilövéseket, amelynek célja szerinte a két ország közötti konfliktus elmélyítése, valamint annak kimutatása, hogy szüksége van Ukrajnának más országok, köztük az Egyesült Államok oltalmára.

Korábban az orosz szövetségi légiközlekedési hatóság, a Roszaviacija közölte: Ukrajna egyoldalúan, a nemzetközi megállapodásokat megsértve úgy döntött, hogy csütörtökön és pénteken rakétakilövéseket hajt végre az Oroszországi Föderáció szuverén légterében, ami veszélyezteti a légiközlekedést. Kijev erről először múlt csütörtökön adott ki hivatalos nemzetközi légügyi értesítést (NOTAM-ot).