Törökország újabb migránsáradatot zúdítana Európára

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy újra megnyitjuk a migránsáradatot elzáró zsilipet, hiszen Törökország végül is "nem koncentrációs tábor" - fenyegetőzött Ömer Celik török EU-ügyi miniszter az ARD német közszolgálati rádiónak és televíziónak adott interjújában Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Celik azzal vádolta az Európai Uniót, hogy nem tartja be a márciusi menekültügyi megállapodás kulcsfontosságú pontjait. Példaként a vízumliberalizációt, az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását és a szíriai menekültek ellátásához ígért pénzügyi hozzájárulást hozta fel.

Másként értelmezik

Az EU és Törökország márciusban abban állapodott meg, hogy mindkét fél felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedéseket, de Törökország elzárkózik az egyik feltétel, a terrorizmus elleni törvény módosításától. A pénzzel kapcsolatban az Európai Bizottság azt mondja, hogy az összeg jelentős részét már mozgósították, de soha nem volt szó arról, hogy azt a pénzt közvetlenül a török kormány kapja. A márciusi nyilatkozat értelmében az EU 3 milliárd euróval segíti a menekültek törökországi ellátását.

Értelmetlen az egyezség

"A tárgyalások felgyorsítása helyett az Európai Parlament a felfüggesztést javasolja" - kifogásolta a török tárcavezető. Celik szerint ha az EU továbbra is semmibe veszi az ígéreteit, akkor Törökország számára értelmetlenné válik saját vállalásainak betartása. A márciusi megállapodás értelmében Törökország minden Görögországba illegálisan érkező vagy menekültstátusra nem jogosult embert visszafogad, és a Görögországból Törökországba visszavitt minden szíriai helyett az EU átvesz egy szíriai menekültet Törökországból. "Az Európai Unió tagállamává akarunk válni, és úgy véljük, hogy ez Törökországnak és az EU-nak is csak a javát szolgálná" - hangsúlyozta Celik.

Az EP nem kötelező határozata a júliusi puccskísérletet követő megtorlások, a sajtószabadság, a parlamenti ellenzék és a demokratikus jogrend elleni törökországi intézkedésekre hivatkozva javasolja a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését Törökországgal.