Nyomoz a szerb rendőrség az állami villamos műveknél

Vágólapra másolva!
Átfogó, több területet is érintő nyomozásba kezdett a szerbiai rendőrség az állami áramtermelő és kereskedő vállalatnál, miután egy belső vizsgálat során több millió eurós veszteséget okozó ügyletekre derült fény.
Vágólapra másolva!

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán bejelentette, hogy a rendőrség nyomoz a feltételezett visszaélésekkel kapcsolatban, további részleteket azonban nem közölt.

A szerbiai közszolgálati televízió, az RTS szerdai műsorában Branko Kovacevic, az EPS felügyelőbizottságának elnöke az ügy részleteit ismertetve kiemelte, a cég belső vizsgálata több szabálytalanságot is feltárt. Hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy a társaság mennyi pénzt veszített "a lelkiismeretlen és rossz" üzleti lépések miatt.

A felügyelőbizottság elnöke egy nappal korábban arról beszélt, hogy a gyanú szerint,

korrupciós ügyleteken keresztül, a becslések szerint mintegy 10 millió euróval (3,11 milliárd forint) károsították meg az EPS-t.

Eddig tizenöt vezető beosztású alkalmazottat váltottak le vagy helyeztek át.

Az EPS az ország 38 gigawattórás áramigényének 99 százalékát fedezi. A több mint 30 ezer embert foglalkoztató céget az utóbbi évtizedekben állami támogatással tartották fenn, ugyanis a szerb kormányok az esetleges elégedetlenségek elkerülésére alacsonyan tartották az áram árát.

A szerb kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti 1,2 milliárd eurós hitelmegállapodás egyik feltétele azonban a veszteséges állami vállalatok helyzetének megoldása volt, így tavaly a céget átszervezték, elválasztották egymástól a termelést és a kereskedelmet.