Hollande nem indul a francia elnökválasztáson

2016.12.01. 21:36

Francois Hollande francia államfő bejelentette, hogy nem indul a jövő évi elnökválasztáson. Az egyik ok az lehet, hogy a szocialista államfőnek jelenleg mindössze négyszázalékos a tetszési mutatója.

Francois Hollande az Elysée-palotából élő adásban sugárzott beszédében jelentette be, hogy nem indul a 2017-es elnökválasztáson. Leltárt is készített mindarról, amit 2012 májusa, vagyis mostani mandátuma kezdete óta sikerként könyvelhet el gazdasági, nemzebiztonsági és szociális területen.

Tisztában vagyok azzal, milyen kockázatokkal járna egy olyan jelöltség, amely nem lenne képes megfelelő nagyságú támogatásra találni" - mondta Hollande, értésre adva, hogy ha jelöltetné magát, azzal veszélyeztetné a franciaországi baloldali erők egységét.

Francois Hollande bejelentette: nem indul egy újabb elnöki ciklusértForrás: MTI/AP/Michel Euler

A hírügynökségek szerint még a közeli munkatársai sem tudták, milyen szándékai vannak az elnöknek. Azt is megállapították: az 1958-ban létrejött V. köztársaság történetében először fordul elő, hogy egy elnök önként lemond egy második mandátumért folytatott versenyről.

Igaz - teszik hozzá a híradások -  a szocialista államfő jelenleg mindössze négyszázalékos tetszési mutatóval rendelkezik. A baloldal januárban rendezi meg az előválasztását, és Hollande mostani bejelentése után teljesen nyitott kérdés, ki képviseli majd a baloldali színeket.

A francia jobboldal elnökjelöltje Francois Fillon volt miniszterelnök leszForrás: AFP/Christophe Archambault

A francia jobboldal már megrendezte saját előválasztását, s ennek eredményeként Francois Fillon lesz a közös jelöltje. A figyelem most minden bizonnyal Manuel Valls miniszterelnök felé irányul, aki nemrég jelezte: Hollande majdani döntésétől függetlenül jelölteti magát az elnökválasztásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK