Börtön jár Azerbajdzsánban azért, ha az interneten sértegetik az elnököt

2016.12.01. 00:23

Akár három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják Azerbajdzsánban azokat, akik az interneten sértő megjegyzést tesznek az elnökre. Ilham Aliyevet a jogvédők a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával vádolják.

Az azeri parlament elfogadott szerdán egy törvénymódosítást, amely börtönnel rendeli büntetni az elnök személyének megsértését az interneten.

Ilham Aliyevet nem érdemes sértegetni az internetenForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Resul Rehimov

Azerbajdzsánban, ahol gazdasági nehézségek léptek fel az olaj világpiaci árának esése és a nemzeti fizetőeszköz leértékelődése miatt, szinte az összes hagyományos sajtóorgánum szoros állami ellenőrzés alatt áll, ezért az internetes közösségi hálók váltak a kormányt bíráló hangok színterévé.

A véleményszabadság korlátozásával vádolják

Azerbajdzsán az interneten elkövetett becsületsértést három évvel ezelőtt már bűncselekménnyé minősítette, azonban az akkori szabályozás nem tett külön említést az elnökről.

A bakui parlament által most elfogadott módosítás három évig terjedő szabadságvesztéssel és 1500 manatig, vagyis mintegy 250 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel rendeli büntetni az elnököt becsmérlő internetezőket. A törvény hatálya alá tartoznak a világhálón álnévvel szereplő felhasználók is.Európai jogvédők a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásával vádolják a dél-kaukázusi volt szovjet tagköztársaságot és annak elnökét. Ilham Aliyev államfőt a törvény visszavonására szólították fel. Azeri tisztségviselők ugyanakkor tagadják ezeket a vádakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK