27 ezren menekültek el Kelet-Aleppóból a harcok elől

2016.12.01. 17:42

Csaknem 30 ezren menekültek már el az ostromlott szíriai Aleppó keleti részéből. Az ENSZ most Oroszországgal tárgyal humanitárius folyosók újranyitásáról.

Mintegy 27 ezren menekültek el a kormányerők által ostromlott Kelet-Aleppóból - közölte Jan Egeland, az ENSZ szíriai különmegbízottjának humanitárius tanácsadója. A világszervezet most Oroszországgal tárgyal humanitárius folyosók újranyitásáról Kelet-Aleppó felé.

Tízezrek menekülnek el AleppóbólForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

Moszkva ajánlatott is tett négy ilyen útvonalra. "Így ki tudnánk vinni legalább 400 sebesültet, egyben élelmiszert és egészségügyi ellátást juttathatnánk be. (...) Sehol máshol a világon nincsenek ennyire kiszolgáltatott emberek, mint Kelet-Aleppóban" - tette hozzá a különmegbízott.

Az ENSZ szerint 400 ezer menekült lehet Aleppóban, akik segélyszállítmányokra vannak utalva, ám novemberben szinte semmit nem tudtak eljuttatni nekik. A felkelők kezén lévő területeken élő 250 ezer embernek csak 8 százaléka kapott élelmiszer, gyógyszer és ivóvíz segélyt.

A genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága tárgyalásokat folytat a damaszkuszi kormánnyal, hogy hozzáférjenek azokhoz az aleppói menekültekhez, akiket a hatóságok őrizetbe vettek, vagy átvilágítanak - mondta Dominik Stillhart, a szervezet műveleti igazgatója.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy a rezsim több száz menekültet vett őrizetbe és hallgatott ki. A szíriai hadsereg ugyanakkor visszautasította ezt az állítást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK