Moszkva fenyegetést lát a NATO-bővítésben

2016.12.01. 21:48

Oroszország fenyegetést lát a NATO bővítésében a most nyilvánosságra került, Vlagyimir Putyin elnök által jóváhagyott új külpolitikai koncepció szerint.

Oroszország továbbra is fenyegetést lát a NATO bővítésében, "rossz szemmel nézi" a folyamatot és a szövetség infrastruktúrájának közeledését az orosz határokhoz - derült ki a Vlagyimir Putyin elnök által jóváhagyott, megújított orosz külpolitikai koncepcióból.

Sérti az egyenlő biztonság elvét

Moszkva szerint a NATO katonai infrastruktúrájának közeledése az orosz határokhoz és a tömb katonai aktivitása az Oroszországgal határos övezetekben "sérti az egyenlő és osztatlan biztonság elvét, és a régi elválasztó vonalak elmélyüléséhez és újak megjelenéséhet vezet Európában".

Vlagyimir Putyin is jóváhagyta az új külpolitikai stratégiátForrás: AFP/Alexander Nemenov

Az új dokumentum nagyobb figyelmet szentel a terrorizmus elleni küzdelemnek, kiemelve az Iszlám Államot. Oroszország külpolitikai tevékenységének célja a koncepció alapján az ország biztonságának, szuverenitásának és területi épségének biztosítása, a jogállamiság megerősítése.

Kemény hangon az USA-val

Ukrajnával kapcsolatban, amelyet Moszkva három évvel ezelőtt még elsőrendű partnerként kezelt, a dokumentum azt írja, hogy Oroszország erőfeszítéseket tesz az ukrajnai belső válság politikai és diplomáciai rendezéséért".

A dokumentum kemény hangot üt meg az Egyesült Államokkal szemben. A koncepció szerzői szerint: "Oroszország nem fogadja el a katonai, politikai, gazdasági vagy más nyomásgyakorlási kísérleteket, és fenntartja magának a jogot, hogy keményen reagáljon a barátságtalan lépésekre".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK