A Kalózpárt vezetője alakíthat kormányt Izlandon

2016.12.02. 19:53

A pár éve internetes aktivisták által létrehozott Kalózpárt vezetőjét bízták meg kormányalakítással Izlandon, miután a tavaszi tömegtüntetések hatására októberre kiírt előre hozott választáson első két helyen végzett két párt egyike sem tudott kormánykoalíciót alakítani.

Az októberi, előre hozott parlamenti választásokon harmadik helyen végzett Kalózpárt vezetőjét bízta meg kormányalakítással Izland államfője. A pár éve internetes aktivisták által alapított formáció vezetője, Birgitta Jónsdóttir azt mondta: "Meggyőződésem, megtaláljuk a módját a közös munkának".

Eddig sem a konzervatív Függetlenségi Párt, sem a Baloldali-Zöld Mozgalom nem tudott megegyezni a többi párttal egy koalícióról. A nemzetközi adócsalásokat leleplező Panama-iratok csorbát ejtettek az előző kormánykoalíció tekintélyén, s az áprilisi tüntetések hatására előre hozott választást írtak ki.

A tavaszi tömegtüntetések hatására tartottak októberben előre hozott választástForrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

A voksoláson az eddig kormányzó Függetlenségi Párt végzett az első helyen, 21 mandátummal, míg másodikként futottak be a zöldek 10 mandátummal, harmadik helyen pedig a közvetlenebb demokráciát és a közélet átláthatóságát ígérő Kalózpárt végzett, 10 mandátumot szerezve.

Jónsdóttir a zöldekkel, szociáldemokratákkal, valamint a Fényes Jövővel és a Függetlenségi Pártból levált Reformpárttal szeretne szövetségre lépni. Az öt pártnak 34 mandátuma van a 63 fős parlamentben, vagyis koalíciót alkotva meglenne az abszolút többsége.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK