Tömeges jogsértéseket tárt fel az Európa Tanács

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács szerint tömeges jogsértések történtek a törökországi terrorellenes akciók során: a jogsértéseket török hatóságok követték el civilekkel szemben.
Vágólapra másolva!

Tömeges jogsértéseket követtek el a török hatóságok a polgári lakosság sérelmére a Törökország délkeleti részén lefolytatott terrorellenes intézkedések során - figyelmeztetett Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

az olyan lépések miatt, amelyek aránytalansági és jogszerűségi problémákat vetettek fel" - állapította meg Muiznieks.

Az emberi jogi biztos szerint a hatóságok az akciók során több helyen is hatalmas pusztítást végeztek,

a civilek közül sokak hosszú időre a lakóhelyük elhagyására kényszerültek, ami bizonyos esetekben aránytalan volt az elfogott vagy likvidált terroristák számához képest.

Úgy érezték, ez kollektív büntetés

Kitért arra is, hogy a biztonsági erők viselkedése azt a benyomást erősítette a helyiekben, hogy "kollektív büntetésben" részesülnek. Megjegyezte, hogy

az illetékesek nem vizsgálták ki megfelelően a jogsértéseket, haláleseteket, és a hatóságok akadályozták az emberi jogi szervezeteket.

A biztos felszólította Ankarát, hogy hagyjon fel a kijárási tilalom hónapokon át történő, határozatlan végű alkalmazásával, hatékonyan vizsgálja ki a jogsértések mindegyikét, döntsön megfelelő kártérítésekről és ismerje el nyilvánosan, hogy hibáztak a hatóságok.