Az ENSZ-főtitkár bocsánatot kért a Haiti kolerajárványért

haiti, kolera, 2010
A Haitian woman suffering from cholera is taken to Hospital Bicentenaire run by Doctors Without Borders in Port-au-Prince on December 10, 2010. The devastating earthquake which struck in January killed 250,000 people. In recent months, Haiti has also been battling an cholera outbreak that has claimed 2,100 lives. AFP PHOTO/HECTOR RETAMAL / AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL
Vágólapra másolva!
Első ízben kért bocsánatot Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön a haiti néptől amiatt, hogy a világszervezet békefenntartóinak szerepe volt az országban 2010-ben kitört, ezrek halálát okozó kolerajárvány kialakulásában. Az ENSZ főtitkár-helyettese, Jan Eliasson azonban Ban Ki Mun csütörtöki beszéde után a sajtónak leszögezte: a világszervezetet változatlanul nem terheli jogi felelősség a történtekért.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint Haitiba feltehetően az ENSZ nepáli kéksisakosai hurcolták be a kolerát, miután - bár tudható volt, hogy Nepálban járvány alakult ki - a katonákat előzetes szűrés nélkül telepítették a karibi országba a 2010-es pusztító erejű földrengés után. A szervezet saját vizsgálóbizottsága azonban nem tudta pontosan megállapítani, honnan indult ki a járvány.

Kolerás asszonyt vissznek orvosvoshoz a 2010-es járvány idején Forrás: AFP/Hector Retamal

Ban Ki Mun a New York-i ENSZ-palotában, a közgyűlés előtt felszólalva, franciául, angolul és Haiti hivatalos nyelvén, kreol nyelven elmondott beszédben kért bocsánatot.

- hangsúlyozta a főtitkár.

Hozzátette: a világszervezetnek "morális felelőssége" lett volna, hogy cselekedjék. Ban Ki Mun szerint a történtek beárnyékolták az ENSZ és Haiti viszonyát, és alaposan ártottak a kéksisakosok tekintélyének.

400 milliós segélyprogram az áldozatok hozzátartozónak

Az ENSZ becslései szerint a hat évvel ezelőtt kezdődött járványban mintegy

800 ezren fertőződtek meg, és kilencezren haltak meg.

A főtitkár bocsánatkérése egy 400 millió dolláros segélyprogram bejelentése kapcsán hangzott el. A program azt szolgálná, hogy segítsenek az áldozatok hozzátartozóin, illetve a kolera által sújtott településeken, valamint hatékonyabb küzdelmet folytassanak a kórokozó terjedése ellen.