Megbukott 22 év után a gambiai elnök

2016.12.02. 14:57

Elismerte választási vereségét a Gambiát 22 éve vaskézzel irányító Yahya Jammeh, bár nemrég még arról beszélt, hogy a hatalmát csak Allah veheti el, és elássa azokat az ellenzéki "férgeket", akik destabilizálni akarják az országot.

A Gambiát 22 éve vaskézzel irányító Yahya Jammeh vereséget szenvedett vetélytársával, Adama Barrow üzletemberrel szemben a csütörtöki elnökválasztáson - derült ki a választási bizottság által ismertetett eredményekből.

Gambia a világ egyik legszegényebb országa - képünk illusztrációForrás: robertharding/Robert Harding/Robert Harding Productions

A többpárti összefogás jelöltjeként induló Barrow a voksok 49,67 százalékát szerezte meg, míg Jammehre a választók 42,64 százaléka szavazott. A választási bizottság vezetője szerint igazán kivételes, hogy valaki, aki ilyen hosszú ideig irányította az országot, elfogadja a vereséget".

Nemrég még máshogy beszélt

Az államfő napokkal korábban azt mondta, hogy elnökségét és hatalmát Allahtól kapta, és csakis ő veheti el tőle. Korábban pedig arról beszélt, hogy ő maga fogja "három méter mélyre elásni" azokat a "magukat ellenzéki politikusnak nevező férgeket", akik destabilizálni akarják az országot.

Jammeh, a hadsereg egykori ezredese 1994-ben katonai puccsal került hatalomra, és azóta a demokrácia leplezetlen lábbal tiprásával irányította az afrikai országot, amelyet nemrég iszlám köztársasággá nyilvánított. Idén ötödször indult az elnöki posztért.