Kolumbiai szerencsétlenség: felfüggesztették a légitársaság működését

Chapecoense Kolumbia repülőgép szerencsétlenség
EDITORS NOTE: Graphic content / Rescue and forensic teams recover the bodies of victims of the LAMIA airlines charter that crashed in the mountains of Cerro Gordo, municipality of La Union, Colombia, on November 29, 2016 carrying members of the Brazilian football team Chapecoense Real. A charter plane carrying the Brazilian football team crashed in the mountains in Colombia late Monday, killing as many as 75 people, officials said. / AFP PHOTO / STR / Raul ARBOLEDA / GRAPHIC CONTENT
Vágólapra másolva!
A bolíviai légügyi hatóság felfüggesztette annak a légitársaságnak a működési engedélyét, amelynek gépe Kolumbiában zuhant le hétfőn. 71 ember halt meg a szerencsétlenségben. 
Vágólapra másolva!

A gép 77 emberrel a fedélzetén tartott a kolumbiai Medellínbe, de röviddel a leszállás előtt hegyoldalnak csapódott. A gépen utaztak a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosai. A katasztrófát hatan élték túl.

Hat ember élte túl Forrás: AFP/Raul Arboleda/Raul Arboleda

A kolumbiai hatóságok szerint egyre több jel utal arra, hogy a gép üzemanyaga elfogyott, ezért történt a szerencsétlenség - írja a BBC.

A gép pilótája a cég résztulajdonosa volt, és a gyanú szerint későn szólt a légiirányításnak, hogy nincs elég üzemanyaga, mert attól tarthatott, hogy a légitársaságra az eset miatt büntetést szabnak ki, őt pedig megfoszthatják repülési engedélyétől.

Nem szállt le tankolni

A brasil O Globo úgy tudja, hogy a gép késéssel indult, emiatt nem tudott leszállni tankolni a Brazília és Bolívia határán fekvő Cobijában, amelynek repülőtere csak nappal üzemel. A pilóta ekkor még mindig megtehette volna, hogy Bogotában szakítja meg az utat, hogy feltöltsék a gépet, de ehelyett leszállás nélkül akarta Medellínbe vinni a gépet.

Ott azonban nem kapott azonnal leszállási engedélyt, mert egy másik, műszaki hiba miatt kitérőre kényszerülő gép kapott elsőbbséget. Mire a pilóta elárulta a légiirányításnak, hogy kifogyott az üzemanyaga, márt késő volt. A gép egy hegyoldalnak ütközött.

A LaMia légitársaság még csak egy éve működik, és mindössze három gépe van - ezek közül kettő javítás alatt.