Legalább kilenc halott egy leégett kaliforniai klubban

2016.12.03. 16:36

Kigyulladt egy éjszakai klub a kaliforniai Oaklandben helyi idő szerint éjfél előtt fél órával. Éppen egy elektronikus zenekar koncertezett, 50-100 ember lehetett a helyszínen. Kilenc ember biztosan életét veszítette.

Eddig tisztázatlan okokból tűz ütött ki a Ghost Ship nevű klubban az Egyesült Államok-beli Oaklandben. A szórakozóhelyen, amely egy hatalmas raktárépület, éppen egy elektronikus zenekar, a Golden Donna adott koncertet egy rave-partin.

A közösség médiában közzétett képe az égő épületrőlForrás: MTI/EPA/@Oaklandfirelive/@Oaklandfirelive

Rendőrségi források szerint 50–100 ember lehetett a raktárban, amikor kigyulladt, de pontosan nem tudják megmondani, mert egyes források szerint 13, mások szerint 25 főt még keresnek. Feltehetően kezdetben nem is észlelték a szórakozóhelyen, milyen nagy a baj, mert

hivatalosan csak hajnali 4 óra 20 perckor érkezett bejelentés a tűzről,

addig csak a füstöt észlelték a környékbeliek - írta a Mirror. A helyszínre három tűzoltóautó vonult ki a riasztáskor. A tűz keletkezésének okát egyelőre nem sikerült megállapítani.

Kilenc áldozat már biztosan van, de az eltüntek között is lehetnek még áldozatok. Több résztvevő a közösségi oldalakon keresi rokonait, barátait.

Nem volt füstérzékelő, sem rendes menekülőút

A város Fruitvale kerületében található egykori raktárépület az AP hírügynökség jelentése szerint néhány művészeti stúdió között volt megosztva, s tele volt zsúfolva bútorokkal, próbababákkal, lámpákkal és más tárgyakkal. Az épületnek nem volt világos menekülő útvonala, s az egyetlen út, amelyen el lehetett volna hagyni az emeleti szintet, egy raklapokból ácsolt lépcsőház volt.A BBC brit közszolgálati televízió beszámolója szerint az épület nem volt hivatalos koncerthelyszín, s nem volt benne sem füstérzékelő, sem önműködő tűzoltó berendezés. A koncert megrendezését állítólag csak néhány órával a kezdés előtt jelezték a hatóságoknak.