Legalább kilenc halott egy leégett kaliforniai klubban

Oakland, 2016. december 3. A Twitter internetes közösségi portál @Oaklandfirelive azonosítójú felhasználója által 2016. december 3-án közreadott képen tűz tombol egy szórakozóhelyen a kaliforniai Oaklandban. Legalább kilenc ember életét vesztette és 13 másik eltűnt azt követően, hogy tűz ütött az épületben egy rendezvény közben. (MTI/EPA/@Oaklandfirelive)
Vágólapra másolva!
Kigyulladt egy éjszakai klub a kaliforniai Oaklandben helyi idő szerint éjfél előtt fél órával. Éppen egy elektronikus zenekar koncertezett, 50-100 ember lehetett a helyszínen. Kilenc ember biztosan életét veszítette.
Vágólapra másolva!

Eddig tisztázatlan okokból tűz ütött ki a Ghost Ship nevű klubban az Egyesült Államok-beli Oaklandben. A szórakozóhelyen, amely egy hatalmas raktárépület, éppen egy elektronikus zenekar, a Golden Donna adott koncertet egy rave-partin.

A közösség médiában közzétett képe az égő épületről Forrás: MTI/EPA/@Oaklandfirelive/@Oaklandfirelive

Rendőrségi források szerint 50–100 ember lehetett a raktárban, amikor kigyulladt, de pontosan nem tudják megmondani, mert egyes források szerint 13, mások szerint 25 főt még keresnek. Feltehetően kezdetben nem is észlelték a szórakozóhelyen, milyen nagy a baj, mert

hivatalosan csak hajnali 4 óra 20 perckor érkezett bejelentés a tűzről,

addig csak a füstöt észlelték a környékbeliek - írta a Mirror. A helyszínre három tűzoltóautó vonult ki a riasztáskor. A tűz keletkezésének okát egyelőre nem sikerült megállapítani.

Kilenc áldozat már biztosan van, de az eltüntek között is lehetnek még áldozatok. Több résztvevő a közösségi oldalakon keresi rokonait, barátait.

Nem volt füstérzékelő, sem rendes menekülőút

A város Fruitvale kerületében található egykori raktárépület az AP hírügynökség jelentése szerint néhány művészeti stúdió között volt megosztva, s tele volt zsúfolva bútorokkal, próbababákkal, lámpákkal és más tárgyakkal.

Az épületnek nem volt világos menekülő útvonala, s az egyetlen út, amelyen el lehetett volna hagyni az emeleti szintet, egy raklapokból ácsolt lépcsőház volt.

A BBC brit közszolgálati televízió beszámolója szerint az épület nem volt hivatalos koncerthelyszín, s nem volt benne sem füstérzékelő, sem önműködő tűzoltó berendezés. A koncert megrendezését állítólag csak néhány órával a kezdés előtt jelezték a hatóságoknak.